Rusija i Ukrajina: Amerika šalje dalekometne rakete Ukrajini, ruski mornarički komandanti stradali u Sevastopolju, kažu iz Kijeva

Izvor: B92, 23.Sep.2023, 12:33

Rusija i Ukrajina: Amerika šalje dalekometne rakete Ukrajini, ruski mornarički komandanti stradali u Sevastopolju, kažu iz Kijeva

Američki mediji izveštavaju da će Ukrajina dobiti ATACMS rakete od Amerike, koje imaju domet do 300 kilometara i mogle bi da budu značajne za gađanje vojnih ciljeva iza linije fronta na jugu zemlje.

Ukrajinski raketni napad na sedište ruske mornarice na Krimu dogodio u trenutku sastanka čelnika te divizije ruske vojske, tvrde iz Kijeva.

Ukrajinska vojska je u petak pogodila zgradu štaba ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, gradu na jugozapadu poluostrava Krim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Posle napada bilo je "mnogo poginulih i povređenih okupatora, među kojima su i vrhovni komandanti flote", kazali su iz ukrajinske vojske, ne navodeći više detalja.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov tvrdi da su dva ruska komandanta teško povređena, dok su iz Moskve saopštili da se jedan član njihove armije vodi kao nestao.

BBC nije uspeo da potvrdi ove tvrdnje.

Poluostrvo, prepuno vojnih objekata još od sovjetskih vremena, do sada je bilo veoma dobro zaštićeno od bilo kakvog napada, pre svega, iz vazduha.

Infrastruktura ove vazduhoplovne baze obuhvata, pored simulatora, odvojenu betonsku pistu od tri kilometra, staze za rulanje, hangare za avione.

Ukrajinci su do sada napadali Krimski most kod Kerčkog moreuza, koji poluostrvo povezuje sa ruskom oblašću Krasnodar.

U oktobru 2022. godine, most je teško oštećen u eksploziji posle čega je mesecima obnavljan.

Napadi na most su sporadično nastavljani, a kulminacija je bila poslednjih nedelja kada su ukrajinske snage počele da koriste pomorske dronove na napade kako na ovaj objekat, tako i na ruske brodove u Crnom moru.

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, više puta je do sada izjavljivao da se Kijev neće odreći nijedne teritorije, pa ni Krima, poručujući da se rat mora završiti oslobađanjem poluostrva.

Prema izveštajima lista Vol Strit žurnal i televizije NBC Njuz, američki zvaničnik čiji identitet nije otkriven tvrdi da je Bajden obećao ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da će Amerika poslati "mali broj" ATACMS raketa.

Dvojica lidera sastali su se u Beloj kući u četvrtak.

Dostava oružja trebalo bi da bude sprovedena tokom narednih nedelja, navodi Vol Strit žurnal.

Prema izveštaju lista Vašington post, ATACMS raketa namenjene Ukrajini bi mogle da budu dodatno ojačane kasetnim bombama.

Ipak, izveštaje američkih medija dosad nisu potvrdili ni iz Vašintona, ni iz Kijeva.

Iz Bele kuće su nakon razgovora Bajdena i Zelenskog potvrdili da će poslati novu turu vojne pomoći u vrednosti od 325 miliona dolara, kao i da će američki tenkovi Abrams stići u Ukrajinu naredne nedelje.

O ATACMS projektilima nije bilo zvaničnih izjava.

"Verujem da ćemo uspeti da se dogovorimo o većini tema o kojima sam juče razgovarao sa predsednikom Bajdenom.

"Da, pitanje je vremena. Ne zavisi sve od Ukrajine", rekao je Zelenski tokom posete Kanadi u petak.

Pogledajte i ovaj video

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.