Rusija će Ukrajinu na sud, ako ne vrati dug na vreme

Izvor: Press, 09.Okt.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija će Ukrajinu na sud, ako ne vrati dug na vreme

Vlasti Rusije neće razmatrati restrukturu duga Ukrajine od tri milijarde dolara ako Kijev ne vrati dug na vreme, a Moskva će biti prinuđena da se zbog toga obrati sudu, rekao je agenciji Ria novosti visokopozicionirani izvor u vladi.
             "Mi čak ni unutrašnje razgovore o restrukturi duga ne vodimo. Mislim da ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << morati preko suda da tražimo vraćanje duga. Jasno je da Ukrajina neće moći brzo da vrati dug, ali ne mislim da u sadašnjim uslovima treba da preinačimo uslove duga", rekao je izvor. Pomoćnica državnog sekretara SAD, Viktorija Nuland, izjavila je juče da su finansijski predstavnici Ukrajine spremni da počnu razgovore s ruskim kolegama na marginama sastanaka MMF-a i Svetske banke u Peruu, o dospeću tri milijarde dolara duga po osnovu ukrajinskih evroobveznica u posedu Rusije. Ona je u obraćanju američkom kongresu rekla da će Ukrajina ponuditi Rusiji iste uslove kakve je Kijev dogovorio  s privatnim poveriocima prilikom nedavnog sporazuma o restrukturiranju duga."Ako oni ne prihvate te uslove, onda ćemo morati da radimo s Ukrajinom na drugim opcijama", dodala je ona. Ministarstvo finansija Ukrajine je u avgustu saopštilo da je postignut dogovor o restrukturisanju spoljnog komercijalnog duga na  ukupnu sumu od 18 milijardi dolara. Pretpostavlja se da će Ukrajini odmah biti otpisano 20 odsto osnovnog duga, a vraćanje preostale sume će biti pomereno sa 2015-2023. godine na 2019. - 2027. god. Ministar finansija Rusije Anton Siluanov je više puta ponovio da Rusija ne planira ni na koji način da učestvuje u restrukturi ukrajinskog duga i tražiće da Kijev u potpunosti i na vreme  - u decembru 2015. godine, vrati ceo dug od tri milijardi dolara. 

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.