Rusija će F-16 u Ukrajini tretirati kao nuklearnu pretnju – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 13.Jul.2023, 12:54

Rusija će F-16 u Ukrajini tretirati kao nuklearnu pretnju – Lavrov

Moskva ne može da ignoriše nuklearnu sposobnost američkih borbenih aviona F-16 koje bi Ukrajini mogli isporučiti njene zapadne pristalice, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Nastavkom da Kijevu obezbeđuju sofisticiranije oružje, „SAD i njihovi NATO sateliti stvaraju rizik od direktne oružane konfrontacije sa Rusijom, a to može dovesti do katastrofalnih posledica“, upozorio je Lavrov u intervjuu za Lenta.ru u sredu. Planovi za isporuku F-16 Kijevu su još jedan primer eskalacionog poteza Zapada i sami po sebi predstavljaju „izuzetno opasan razvoj događaja“, naveo je on. „Obavestili smo nuklearne sile – SAD, Veliku Britaniju i Francusku – da Rusija ne može da ignoriše sposobnost ovih letelica da nose nuklearno oružje“, nastavio je ministar spoljnih poslova. „Nikakva uveravanja [zapada] ovde neće pomoći“, upozorio je on. Usred borbi, ruska vojska neće da istražuje da li je neki određeni mlaznjak opremljen za isporuku nuklearnog oružja ili ne, dodao je on. „Sama činjenica pojave ovakvih sistema u okviru Oružanih snaga Ukrajine smatraćemo pretnjom sa Zapada u nuklearnom domenu“, izjavio je Lavrov. U intervjuu na marginama samita NATO-a u Viljnusu u sredu, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je „da će biti transfera F-16 [u Ukrajinu], verovatno iz evropskih zemalja koje imaju višak F-16. ” Dan ranije, Danska je objavila da će „koalicija“ – koja uključuje Holandiju, Belgiju, Kanadu, Luksemburg, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Veliku Britaniju i Švedsku – početi da obučava ukrajinske avijatičare da upravljaju avionima koje su dizajnirali SAD u avgustu . Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba sugerisao je ranije ove nedelje da bi prvi F-16 kojima su pilotirali Ukrajinci mogli da polete u nebo „do kraja prvog kvartala sledeće godine“. Kijev je mesecima vršio pritisak na svoje strane pristalice za ratne avione četvrte generacije F-16, tvrdeći da su oni ključni u obezbeđivanju vazdušnog pokrivanja ukrajinskih trupa i odbrani ukrajinskog vazdušnog prostora usred masovne ruske raketne kampanje usmerene na vojne objekte i energetsku infrastrukturu. SAD i njihovi saveznici su prvobitno isključili isporuku aviona, rekavši da F-16 nije tip hardvera koji je Ukrajini potreban, ali su vremenom promenili svoj stav po tom pitanju. U junu, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da će F-16 „goreti” kada budu isporučeni Ukrajini, baš kao što se desilo sa tenkovima i drugim oružjem koje je isporučio Zapad.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Zapad ne vidi svoje greške

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jul.2023

DŽAKARTA - Zapad djeluje isključivo u sopstvenom interesu i ništa mu neće pomoći da shvati koliko štete donosi isporuka kasetne municije Ukrajini, izjavio je ruski Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.