Rusija-Slovenija: Obična poseta – važni rezultati

Izvor: Vostok.rs, 06.Jun.2014, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija-Slovenija: Obična poseta – važni rezultati

06.06.2014. -

Događaji u Ukrajini, izgradnja Južnog toka i bilateralna saradnja – ove teme su razmatrane u toku posete Ministra spoljnih poslova Slovenije Karla Erjaveca Moskvi. On se sastajao sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i ministrom za veze i masovne komunikacije Rusije Nikolajem Nikiforovom.

Pošto Slovenija nije glavni isporučilac vesti svetskim novinskim agencijama, rešili smo da se zaustavimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << na ovoj poseti detaljnije i zamolili ambasadora Slovenije u Rusiji Primoža Šeliga da ispriča detaljenije o njenim rezultatima.

- Treba istaći da je to bila redovna poseta, kakve se planiraju svake godine. Ministar Erjavec se sastao sa ministrom Nikiforovom, pošto su obojica kopredsednici slovenačko-ruske međuvladine komisije za trginsko-ekonomsku i naučno-tehničku saradnju. Oni su razmotrili pitanja koja se tiču delatnosti ove komisije i koja će se razmatrati na narednom zasedanju. Ono će biti održano u prestonici Slovenije krajem ove godine. Kopredsednici su se takođe upoznali sa tim kako se realizuje Memorandum između vlada naših zemalja o aktivizaciji bilateralne ekonomske saradnje. Između ostalog, u ovaj program je uključen dodati zajednički projekat izgradnje i projektovanja koji će se realizovati u RF. Zatim, na sastanku sa ministrom Lavrovom razmatrana su pitanja bilateralne saradnje i druga aktualna međunarodna pitanja, kao što je regulisanje krize u Ukrajini, deeskalacija nasilja na istoku Ukrajine. Između ostalog, ministar Erjavec je pozvao na skoriju stabilizaciju situacije i podvukao važnost dijaloga između Ruske Federacije i Ukrajine.

Da li biste mogli da precizirate koja su pitanja bilateralne saradnje bila razmatrana u toku posete? Očigledno je pre svega bilo reči o energetici?

- Da, najveći akcenat je bio stavljen na Južni tok, mi smo dobili potvrdu da je Slovenija učesnik ovog važnog energetskog projekta. Vrativši se prvoj tački našeg razgovora, želim da dodam osim ukrajinske teme, Karl Erjavec i Sergej Lavrov su razmotrili takođe situaciju u Bosni, situaciju u Siriji, i naravno, posledice poplave na Blkanu, koja je proprimila razmere katastrofe.

Elementarna nepogoda nije dotakla Sloveniju, zar ne?

- Da, ove godine nije. Ali mi smo postradali prošle godine. Velika je šteta što se u Bosni i Srbiji desila takva tragedija. Slovenija je pužila pomoć Bosni i Srbiji kako bismo nekako ublažili posledice ove katastrofalne poplave.

Gospodine ambasadore, recite kako će se linijom ambasade u Moskvi razvijati slovenačko-ruska saradnja, da li će se organizovati neke manifestacije kulturnog ili društvenog karaktera?

Naravno. Sada je remont zgrade ambasade posle januarskog požara završen, mi već možemo operativno da radimo. Tako da ćemo ponovo organizovati razne manifestacije. Sa ruske strane uskoro, 8. jula će biti važna manifestacija u Mariboru — otvaranje memorijalnog muzeja posvećenog Drugom svetskom ratu. Ceremoniji otvaranja će prisustvovati ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Vera Žerdeva,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Vladimir Pesnя    
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.