Rusi šalju vojsku – počinili su ratni zločin

Izvor: B92, 09.Avg.2023, 18:24

Rusi šalju vojsku – "počinili su ratni zločin"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je SAD za "ratne zločine" zbog snabdevanja Ukrajini kasetnom municijom koja je zabranjena međunarodnim pravom.

"Suočen sa sve većim nedostatkom municije za artiljerijske sisteme zapadnog tipa u oružanim snagama Ukrajine, Vašington je počinio ratni zločin uključivši u paket pomoći kasetnu municiju zabranjenu međunarodnom konvencijom", rekao je Šojgu na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastanku ruskih vojnih šefova u Moskva.

On je rekao da je ukupan iznos pomoći koju su Ukrajini poslali NATO, EU i njihovi saveznici premašio 160 milijardi dolara.

"Spremnost Zapada da uloži značajan deo raspoloživih resursa u Ukrajinu kako bi preokrenuo situaciju na bojnom polju u svoju korist stvara ozbiljne rizike dalje eskalacije sukoba", upozorio je Šojgu.

Šojgu je takođe rekao da prijem Finske i Švedske u NATO predstavlja "destabilizujući faktor" jer će na finskoj teritoriji verovatno biti raspoređeni dodatni vojni kontingenti i NATO udarno oružje, što bi moglo da pogodi kritično važne objekte na severozapadu Rusije.

"Ove pretnje vojnoj bezbednosti Rusije zahtevaju blagovremen i adekvatan odgovor... Grupe oružanih snaga Ruske Federacije na zapadnim granicama zemlje biće ojačane", najavio je Šojgu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.