Sreda, 09.08.2023.

17:02

Rusi šalju vojsku – "počinili su ratni zločin"

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu optužio je SAD za "ratne zločine" zbog snabdevanja Ukrajini kasetnom municijom koja je zabranjena međunarodnim pravom.

Izvor: Avaz.ba

Rusi šalju vojsku –
EPA-EFE/VALERIY SHARIFULIN / SPUTNIK /KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

"Suočen sa sve većim nedostatkom municije za artiljerijske sisteme zapadnog tipa u oružanim snagama Ukrajine, Vašington je počinio ratni zločin uključivši u paket pomoći kasetnu municiju zabranjenu međunarodnom konvencijom", rekao je Šojgu na sastanku ruskih vojnih šefova u Moskva.

On je rekao da je ukupan iznos pomoći koju su Ukrajini poslali NATO, EU i njihovi saveznici premašio 160 milijardi dolara.

"Spremnost Zapada da uloži značajan deo raspoloživih resursa u Ukrajinu kako bi preokrenuo situaciju na bojnom polju u svoju korist stvara ozbiljne rizike dalje eskalacije sukoba", upozorio je Šojgu.

Šojgu je takođe rekao da prijem Finske i Švedske u NATO predstavlja "destabilizujući faktor" jer će na finskoj teritoriji verovatno biti raspoređeni dodatni vojni kontingenti i NATO udarno oružje, što bi moglo da pogodi kritično važne objekte na severozapadu Rusije.

"Ove pretnje vojnoj bezbednosti Rusije zahtevaju blagovremen i adekvatan odgovor... Grupe oružanih snaga Ruske Federacije na zapadnim granicama zemlje biće ojačane", najavio je Šojgu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: