Rusi odbili napad i naneli težak poraz Ukrajincima u Donjecku

Izvor: B92, 06.Jun.2023, 08:23

Rusi odbili napad i naneli težak poraz Ukrajincima u Donjecku

Ruska vojska je odbila novi napad Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u pravcu južnog Donjecka, na koji se kijevski režim osmelio nakon pregrupisavanja.

Ruska vojska nanela je neprijatelju težak poraz, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tom prilikom je poraženo preko 1.500 ukrajinskih vojnika i 28 tenkova, među kojima je bilo osam nemačkih "leoparda" i tri francuska tenka "AMKS-10RC".

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajinska vojska je, nakon što je pretrpela velike gubitke u Vremovskom okrugu u pravcu južnog Donjecka tokom 5. juna, nastavila ofanzivu u tom području, navodi rusko Ministarstvo.

"Kijevski režim je reorganizovao preživele vojnike 23. i 31. mehanizovane brigade u zasebne konsolidovane jedinice, koje su nastavile ofanzivna dejstva u rejonima naselja Novodarovka i Levadnoe. Osim toga, priključila im se i nova brigada", navodi se u saopštenju.

Pritom, OSU su krenule u ofanzivu i kod Novodonjecka snagama 37. brigade urkajinskih marinaca sa pojačanjem.

Međutim, ruska vojska je sprečila napredovanje neprijatelja.

Kako prenosi rusko Ministarstvo odbrane, ruska armija, jurišna i operativno-taktička avijacija, raketna vojska i artiljerija su neprijatelju naneli težak poraz.

"Usled aktivnog i nesebičnog delovanja jedinica Vastok, koje su pokazale hrabrost i herojstvo, neprijatelj je zaustavljen a da nije ispunio postavljene zadatke", istakao je ruski vojni resor.

Kao rezultat toga, dodaje Ministarvo, poraženo je preko 1.500 ukrajinskih vojnika, 109 borbenih oklopnih vozila i 28 tenkova - osam nemačkih 'leoparda' i tri francuska tenka AMKS-10RC.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.