Rasmusen: Rusija napada Ukrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2014, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasmusen: Rusija napada Ukrajinu

Rusija napada Ukrajinu, rekao je danas generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen u velškom gradu Njuportu, na početku dvodnevnog samita NATO. Istovremeno, Ukrajina je pojačala svoje odbrambene snage u luci Marijupolj na Azovskom moru, posle izveštaja da proruske snage napreduju ka gradu s tenkovima i artiljerijom.

"Mi se suočavamo sa dramatično promenom bezbednosnim okruženjem na istoku, Rusija napada Ukrajinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mi ćemo usvojiti Akcioni plan za pripravnosti, čiji je cilj povećati našu sposobnost da delujemo brzo na zaštiti naših saveznika, ako je potrebno. Preduzećemo mere da poboljšamo kooperaciju sa Ukrajinom i ostalim partnerima. Suočeni sa nizom kriza naš Savez, naša trans-atlantska zajednica, predstavlja ostrvo sigurnosti stabilnosti i prosperiteta", poručio je Rasmusen, prenela je agencija Rojters

Upitan za plan ruskog predsednika Vladimira Putina o obustavi oružanog sukoba u Ukrajini, Rasmusen je rekao da NATO pozdravlja napore da se pronađe mirno razrešenje, ali da se računa ono što se događa na terenu.

"Moskva uporno negira da u Ukrajini ima ruskih vojnika, ali NATO tvrdi da Rusija ima više od 1.000 svojih vojnika na ukrajinskoj teritoriji", navela je britanska agencija.

Rasmusen je naglasio da je NATO pozvao Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine i "prestane da snabdeva oružjem separatiste".

"Pozvali smo Rusiju da prestane sa konfrontacijama i krene mirnim putem", istakao je on.

Na konferenciji za štampu povodom današnjeg sastanka, Rasmusen je rekao da svaka članica saveza treba da odluči da li će ili ne pomagati vladinim snagama u Ukrajini i snabdevati ih oružjem, a da "NATO kao alijansa nije uključena u isporuku jer kao savez nema za to vojnih sposobnosti". NATO, međutim, neće uticati na svoje članice da li da šalju oružje Ukrajini.

Čelnici NATO snaga su ponovili optužbe na račun Rusije i direktnog uplitanja u krizu u Ukrajini, što Moskva odlučno odbacuje.

Premijer Britanije Dejvid Kameron iz Njuporta je uputio poruke Kremlju:

"Mislim da treba da budemo apsolutno jasni da je ono što se događa neprihvatljivo: Ruske trupe na ukrajinskoj zemlji. I Britanija je sa drugima insistirala i postigla čitav set sankcija, zabrane putovanja, zamrzavanje sredstava. I talas za talasom sankcija postiže efekte. Ruska ekonomija je rasla, sada tone, nekima od ruskih banka već ponestaje novac. Rusko tržište akcijama i ruska rublja trpe. Ono što Rusija treba da zna je da, ako nastave sa ovakvim postupanjem u Ukrajini, pritisak će se pojačati", rekao je Kameron BBC.

Lideri Alijanse javili su konkretne mere pomoći Ukrajini, jačanje ukrajinske armije i ekonomije.

Porošenko: Sutra potpisivanje plana i naredba o prekidu vatre

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da plan o prekidu vatre na istoku Ukrajine treba da bude potpisan sutra u Minsku i da će NATO podržati svoje članice u pružanju vojne pomoći Ukrajini.

"U Minsku sutra treba da bude potpisan dokument koji predviđa etape za sprovođenje mirovnog plana za Ukrajinu. Ključna odredba plana je prekid vatre", izjavio je Porošenko na marginama samita NATO, prenosi AFP.

Kako je preneo sajt Raša tudej (www.rt.com) Porošenko je rekao da će vladinim trupama na jugoistoku zemlje naložiti obustavu vatre, ako se u Minsku održi sastanak predstavnika Ukrajine, Rusije i OEBS, kao što je planirano.

"U 14.00 po lokalnom vremenu (13.00 po srednjevropskom), ako se sastanak u Minsku održi, pozvaću generalštab da uspostavi bilateralni prekid vatre i nadamo se da će primena mirovnog plana početi sutra", rekao je Porošenko u Velsu.

Njegova najava, kako dodaje Raša tudej, otvara put za primenu mirovnog plana od sedam tačaka koji je sukobljenim stranama juče predložio predsednik Rusije Vladimir Putin.

Kontakt-grupa za Ukrajinu, sastavljena od predstavnika Kijeva, Moskve i OEBS treba da se sutra u Minsku sastane sa proruskim pobunjenicima.

Od 13. do 26. septembra, kako je sredu objavljeno, jedan broj NATO članica, predvođenih SAD i Poljskom, održaće vojnu vežbu na zapadu Ukrajine, uz granicu sa Poljskom.

Moskva odavno ponavlja da bi učlanjenje Ukrajine u NATO bila pretnja po rusku nacionalnu bezbednost, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Lideri Donjecka i Luganska spremni za prekid vatre

Politički lideri Donjecka i Luganska Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki saopštili su da su spremni da izdaju naređenje o prekidu vatre ukoliko sutra u Minsku bude potpisan plan o političkom rešenju sukoba u Ukrajini.

Oni su najavili da će sutra dostaviti detaljan plan sa garancijama u Minsk, gde će biti održan sastanak kontakt grupe o Ukrajini, navedeno je u saopštenju proruskih lidera, prenela je agencija Itar tass.

Kako javlja Rojters, pozivajući se na Interfaks, lideri proruskih aktivista su predložili stvaranje "bezbednosne zone" koja bi bila podeljena na pet sekcija, a u svakoj od sekcija bi bilo raspoređeno po 40 posmatrača Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) .

Oni su, takođe, najavili otvaranje humanitarnog koridora za izbeglice i dostavljanje pomoći kao dela predloženog prekida vatre u cilju stabilizacije situacije i zaustavljanja krvoprolića.

Nešto ranije, ukrajinski predsednik Petro Porošenko, rekao je da je spreman da izda naređenje koje će se odnositi na prekid vatre u 12 časova po srednjevropskom vremenu, ukoliko u Minsku bude potpisan mirovni plan.

Borbe u Marijupolju i Donjecku uoči sastanka u Minsku

Ukrajina je danas pojačala svoje odbrambene snage u luci Marijupolj na Azovskom moru, posle izveštaja da proruske snage napreduju ka gradu s tenkovima i artiljerijom.

Istovremeno, u Donjecku, u više raketnih napada poginula je najmanje jedna žena, a više stambenih zgrada je uništeno.

Svetske agencije objavile su danas, na osnovu izjava svedoka, da snažne eksplozije potresaju predgrađa Marijupolja, a ukrajinski vojnik rekao je za Rojters da je video pripadnike proruskih snaga kako napreduju prema gradu sa tenkovima, oklopnim vozilima i artiljerijom.

"Naš plan je da ostanemo ovde (u istočnom distriktu Marijupolja) i da se ne pomerimo ni za pedalj", rekao je vojnik iz ukrajinskog bataljona Azov.

Takođe, jedan ukrajinski policajac rekao je da su proruske snage zauzele vojne punktove sedam kilometara od grada i dodao: "Doći će do napada. Čekamo ih ovde (u Marijupolju)", preneo je Rojters.

U međuvremenu, Konstantin Batoski, zamenik guvernera regiona Donjeck, u kojem se Marijupolj nalazi, napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je ukrajinska vojska uništila četiri tenka proruskih snaga.

U severnom delu Donjecka, kako je javio dopisnik Rojtersa, mogu se videti lokve krvi i ruševine stambenih blokova. Pogođeno je najmanje pet zgrada, uključujući i crkvu, na kojoj su polomljeni prozori, a jedna žena je poginula.

Kolona ruskih tenkova ide ka ukrajinskoj luci?

Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama rekao je da su ukrajinske snage i građani danas zaustavili konvoj ruskih tenkova i drugih oklopnih vozila koji je iz grada Novoazovska krenuo prema ključnoj luci Mariupol.

Jurij Sergejev je na konferenciji za novinare u Njujorku rekao da je konvoj krenuo jutros, a "borbe se još vode, upravo sada".

Ambasador je rekao da su u konvoju od Novoazovska - grada koji su teško naoružani proruski separatisti zauzeli prošle nedelje, četiri tenka, tri oklopna transportera i 50 vojnika. To je najverovatnije "izvidnica" koja proverava odbranu Mariupola.

Novoazovsk je na putu koji povezuje Rusiju sa Mariupolom i Krimu, crnomorskom poluostrvu koje je Rusija anektirala marta.

Sergejev je rekao da Rusija "najverovatnije" pokušava da napravi koridor do Krima s kojim sada nema kopnenu vezu.

Oland: Nove sankcije Rusiji zavisiće od narednih sati

Evropske države doneće odluku o tome da li će Rusiji uvesti nove sankcije zbog situacije u Ukrajini, ili neće, a to će zavisiti od događaja u narednim satima, rekao je francuski predsednik Fransoa Oland.

"Sutra u Evropskom savetu... objavićemo sankcije i staviti ih na snagu, ukoliko ne bude napretka (povodom Ukrajine), ali će sve zavisiti od narednih sati", izjavio je Oland na početku bilateralnog sastanka sa u Velsu, preneo je Rojters.

Oland je, takođe, ponovio da ugovor o prodaji nosača helikoptera "mistral" Rusiji nije raskinut niti suspendovan, već da će to zavisiti od razvoja situacije u narednim nedeljama.

U međuvremenu, ruski ministar industrije Denis Manturov je izjavio ranije za Interfaks da Moskva veruje da će Francuska ispoštovati sporazum o isporuci dva nosača helikoptera "mistral" Rusiji.

Iz kancelarije francuskog predsednika Olanda juče je saopšteno da Francuzi zasad neće isporučiti prvi nosač helikoptera Rusiji zbog akcija Moskve u Istočnoj Ukrajini.

Francuska je već mesecima pod velikim pritiskom svojih zapadnih saveznika da ne isporučuje "mistrale" Rusiji.

Francuska i Rusija su 2011. godine sklopile ugovor o isporuci dva "mistrala". Ugovor je vredan 1,2 milijardi evra.

Francuska je u martu želela da raskine ugovor zbog ruskog pripajanja poluostrva Krim, ali je kasnije odlučila da taj ugovor ostane na snazi.

Reč je o brodu "Vladivostok" namenjenom ruskoj floti u Pacifiku, koji bi trebalo da bude isporučen u oktobru, a drugi brod, "Sevastopolj", koji treba da bude isporučen krajem 2016, namenjen je ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim.

Svaki od tih brodova može da nosi do 16 helikoptera, 60 oklopnih vozila i do 700 ljudi. Ruski brod sa 400 marinaca stigao je 30. juna u Francusku na obuku za "Vladivostok".

Gašić: Poziv potvrda partnerstva

Ministar odbrane Bratislav Gašić je poručio da to ministarstvo aktivno učestvuje u programu Partnerstvo za mir i gradi odnose poverenja sa partnerima i članicama NATO na osnovama saradnje i uzajamnog uvažavanja.

"Poziv predstavlja potvrdu da sadašnja vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić u okviru pregovora o ulasku u EU i programa Partnerstvo za mir uživa status pouzdanog, predvidljivog i odgovornog partnera i čvrsto opredeljenog za saradnju sa svim državama i međunarodnim organizacijama kojima je cilj unapređenje regionalne i globalne bezbednosti", istakao je Gašić u izjavi Tanjugu.

Kako je naveo, ova aktivnost je pod zvaničnim nazivom "Izgradnja stabilnosti u nepredvidivom svetu" i na skupu učestvuje više od 60 šefova država i vlada sveta i relevantne međunarodne organizacije uz ocenu da je to jedan od najznačajnijih međunarodno političko - bezbednosnih događaja u 2014 godini.

Gašić je ukazao da Ministarstvo odbrane aktivno učestvuje u programima PZM i gradi odnose poverenja sa partnerima i članicama NATO na osnovama saradnje i uzajamnog uvažavanja, a radi doprinosa regionalnom razvoju i jačanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju svih spornih situacija kroz dijalog i saradnju.

"Program PZM obezbeđuje Srbiji da bude aktivni činilac regionalne i svetske bezbednosti i da kroz raspoložive mehanizme razvija potrebne sposobnosti za aktivan doprinos zajedničkoj bezbednosti i odbrambenoj politici što ujedno podržava i proces priprema za članstvo u EU" podvukao je Gašić.

Ministar je dodao i da je učešćem u PZM Srbiji olakšano prihvatanje standarda vojne profesije koji se poštuju, ne samo u članicama NATO već i u državama EU koje nisu članice Alijanse.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, naglasio je Gašić, učešćem u aktivnostima u okviru ovog programa stiču nova znanja i veštine i razmenjuju iskustva sa pripadnicima drugih oružanih snaga što je za nas, kako je naznačio, od višestruke koristi.


Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gašić u Njuportu, poziv potvrda partnerstva

Izvor: Akter, 04.Sep.2014

Ministar odbrane Bratislav Gašić učestvuje u Njuportu u okviru 26. NATO samita na sastanku "NATO + 24 partnera"..Gašić je poručio da to ministarstvo aktivno učestvuje u programu Partnerstvo za mir i gradi odnose poverenja sa partnerima i članicama NATO na osnovama saradnje i uzajamnog uvažavanja..."Poziv...

Nastavak na Akter...

Bratislav Gašić: Srbiji ne smeta što je Rusija tema

Izvor: Danas, 04.Sep.2014

Njuport, Beograd - Ministar odbrane Bratislav Gašić ističe za Danas da je izuzetno ponosan jer Srbija po prvi učestvuje na samitu NATO koji se održava u Njuportu u Velsu, kao i da mu ne smeta što je tema tog skupa moguća intervencija NATO protiv Rusije...Povodom učešća na najznačajnijem samitu...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.