Ranjen američki marinac u Ukrajini: Robijao u Rusiji, pušten u razmeni zatvorenika FOTO

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 22:27

Ranjen američki marinac u Ukrajini: Robijao u Rusiji, pušten u razmeni zatvorenika FOTO

Trevor Rid, bivši američki marinac koji je bio zatočen u Rusiji pre nego što je pušten u razmeni zatvorenika prošle godine, povređen je tokom borbi u Ukrajini.

Ovo je saopštio Stejt department.

"Gospodin Rid nije bio angažovan ni u kakvim aktivnostima u ime američke vlade", rekao je portparol Stejt departmenta Vedant Patel.

Patel je rekao da vlada čak nije ni znala za Ridove planove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da poseti Ukrajinu.

On je rekao da je Rid prebačen u Nemačku na medicinsku negu uz pomoć nevladine grupe.

Stejt department je više puta upozoravao Amerikance da ne putuju u Ukrajinu i ne učestvuju u borbama.

Rid je uhapšen u Moskvi u leto 2019. zbog pijanstva, a u julu 2020. osuđen je na devet godina zatvora zbog ugrožavanja "života i zdravlja" tokom napada na ruske policajce.

Rid i njegova porodica su negirali optužbe, a Stejt department ga je označio kao pogrešno pritvorenim.

Njegovo puštanje iz ruskog zatvora u aprilu 2022. usledilo je nakon meseci napora američke vlade, rekli su zvaničnici, i bilo je posebno hitno s obzirom na zabrinutost za Ridovo zdravlje.

Na kraju je obezbeđeno njegovo oslobađanje razmenom zatvorenika za ruskog državljanina Konstantina Jarošenka, ruskog krijumčara osuđenog za zaveru oko uvoza kokaina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bivši američki marinac, oslobođen iz ruskog zatvora, ranjen dok se borio na strani Ukrajine

Izvor: VOA, 26.Jul.2023, 12:22

Bivši američki marinac koga je Rusija oslobodila prošle godine u razmeni zarobljenika, povređen je dok se borio za Ukrajinu protiv snaga Moskve, saopštio je u utorak američki Stejt department. Trevor Rid, koga je Rusija držala više od dve godine pre nego što je oslobođen u aprilu 2022, zadobio...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.