RT: Zapadni novac održava Ukrajinu u životu – Orban

Izvor: Vostok.rs, 29.Jul.2023, 10:01

RT: Zapadni novac održava Ukrajinu u životu – Orban

Ukrajina nije potpuno suverena zemlja, jer zavisi od zapadnih donacija za finansiranje vladine potrošnje, tvrdi mađarski premijer Viktor Orban. A SAD su te koje odlučuju da li će se ta pomoć nastaviti, veruje on.
„Amerikanci mogu da izvuku mnogo novca raznim finansijskim manipulacijama, ali evro je druga priča, on nije za to“, izjavio je Orban u petak u intervjuu za državni radio Košut. Iako je istina da su Ukrajinci najviše stradali od neprijateljstava, dodao je premijer, zavisnost zemlje znači da se sukob ne može nazvati ukrajinskim. Narod koji ne može da plati svoje troškove ustupa suverenitet donatorima, naveo je on. „Ukrajincima je ponestalo snage. Jedina stvar koja održava Ukrajinu u životu je zapadni novac“, izjavio je premijer. Brisel sada ne može da ispuni svoje obaveze prema svojim državama članicama, uključujući Mađarsku, tvrdi lider zemlje, nazivajući podršku bloka Kijevu jednim od faktora koji stoje iza finansijskog manjka. Orban očekuje da bi do promene u Vašingtonu moglo doći sledeće godine, usled predstojećih predsedničkih izbora. U Evropi javno mnjenje vrši pritisak na političare da traže mir, jer „u demokratiji volja naroda i politika rukovodstva ne mogu biti u tolikoj suprotnosti jedna s drugom na duži rok“. On je ponovio podršku Budimpešte mirovnim pregovorima. EU je izgubila priliku da „lokalizuje“ tekući sukob na način na koji je bivša nemačka kancelarka Angela Merkel uradila sa prethodnom krizom 2014, tvrdi on. Članovi 27-članog bloka ekonomski su propatili nakon što su podržali kampanju koju predvode SAD da se Rusija kažnjava sankcijama zbog ukrajinskog sukoba, što je činjenica koju Budimpešta stalno ističe. Godine 2014. oružani udar u Kijevu koji je podržavao Zapad svrgnuo je demokratski izabranu vladu Ukrajine i osnažio nacionalističke snage. Ljudi na Krimu su tada na referendumu glasali za otcepljenje od Ukrajine i ponovno priključenje Rusiji, dok su oni koji žive u Donbasu tražili autonomiju. Kijev je reagovao tako što je poslao svoju vojsku da uguši ono što je video kao pobunu na istoku, ali nije uspeo. Merkelova je pomogla u pregovorima o takozvanim Minskim sporazumima, koji su utabali put ka mirnoj reintegraciji Donbasa u Ukrajinu. Ona je od tada priznala da je dogovor, koji nikada nije sproveden, imao za cilj da kupi vreme Ukrajini da izgradi svoje oružane snage uz pomoć Zapada.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.