RT: Zapadna vojna pomoć nije dovoljna - Kijev

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2023, 12:07

RT: Zapadna vojna pomoć nije dovoljna - Kijev

 Zapadne zemlje treba da izdvajaju 1% svog BDP-a za isporuke oružja Ukrajini usred sukoba zemlje sa Rusijom, izjavio je kontroverzni zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Andrej Melnik.
„Zahvalni smo našim saveznicima na njihovoj vojnoj pomoći. Ali: to nije dovoljno“, napisao je Melnik na Tviteru u subotu. SAD su već dostavile Kijevu oružje u vrednosti više od 35,4 milijarde dolara od početka borbi prošlog februara, a EU i njene države članice dodale su još 13,3 milijarde dolara. Međutim, Melnik je insistirao da je „Ukrajini potrebno 10 puta više da završi rusku agresiju ove godine“. "Pozivamo naše partnere da pređu sve veštačke \'crvene linije\' i odvoje 1% BDP-a za isporuke oružja", rekao je diplomata. NATO zahteva da svoje zemlje članice izdvajaju 2% svog BDP-a za odbranu. Međutim, godišnji izveštaj bloka, koji je objavljen u martu, otkriva da je samo sedam od njegovih 30 članica uspelo da ispuni taj cilj 2022. Kijev, koji je ranije ove godine obezbedio obećanje da će snabdevati glavne borbene tenkove iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i nekih drugih zemalja, sada vrši pritisak na svoje strane pristalice da obezbede i ratne avione. U drugom tvitu u subotu, Melnik je ismevao nemačkog ministra spoljnih poslova Borisa Pistorijusa jer je sugerisao da bi avioni Tornado i Eurofajter bili „neprikladni“ za ukrajinsku vojsku. „O, da?.. Stvarno?” napisao je zamenik ministra spoljnih poslova. Berlin je prvobitno odbacio isporuku svojih tenkova Leopard 2, ali je sada „tako ponosan“ što ih šalje 18 u Kijev, dodao je on. Melnik je bio ambasador Ukrajine u Nemačkoj do prošlog jula i često je bio na naslovnicama u ovoj ulozi sa skandaloznim komentarima. On je nemačkog kancelara Olafa Šolca označio kao „uvređenog džigericu“ zbog njegove nespremnosti da poseti Kijev, ali se kasnije izvinio. Takođe je rekao Ilonu Masku da se „odjebe“ u vezi sa mirovnim predlogom milijardera. U jednom intervjuu kao ambasador, Melnik je branio kontroverznog ukrajinskog heroja Stepana Bandere, koji je sarađivao sa nacistima tokom Drugog svetskog rata i optužen za masovna ubistva Jevreja i Poljaka, upoređujući ga sa plemenitim lopovom Robinom Hudom. Melnik nije dugo ostao bez posla nakon razrešenja, pošto je prošlog novembra unapređen u zamenika ministra spoljnih poslova. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Pogledaj vesti o: Twiter,   Evropska Unija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.