RT: Zapad je „pogrešio“ u vezi sa Ukrajinom – Fico

Izvor: Vostok.rs, 10.Jan.2024, 20:23

RT: Zapad je „pogrešio“ u vezi sa Ukrajinom – Fico

 
Finansiranje i naoružavanje Ukrajine je „uzaludno rasipanje ljudskih resursa i novca“ koje će služiti samo da se ukrajinska groblja popune „hiljadama mrtvih vojnika“, napisao je slovački premijer Robert Fico. Ficov članak je „pobijanje“ predsednice njegove zemlje, koja ga je pozvala da pošalje oružje u Kijev.
Nakon izborne pobede u septembru, Fico je odmah prekinuo vojnu pomoć Slovačke Ukrajini i obećao da će blokirati pristupanje Kijeva NATO-u. Slovačka predsednica Zuzana Čaputova je, međutim, pozvala da se Ukrajini daju „sredstva potrebna da se odbrani“, dok su prozapadni stručnjaci u Slovačkoj optužili Fica da se priklanja Kremlju. „Više neću biti podložan glupoj liberalnoj i progresivnoj demagogiji“, napisao je Fico u slovačkim novinama Pravda. „Bukvalno je šokantno videti kako je Zapad u više navrata pravio greške u proceni situacije u Rusiji.“ Uprkos tome što je Ukrajina napumpana oružjem vrednim desetine milijardi dolara i što je ruska ekonomija sankcionisana, „Rusija u potpunosti vojno kontroliše okupirane teritorije, Ukrajina nije sposobna za bilo kakvu značajnu vojnu kontraofanzivu, [i] postala je potpuno zavisna od finansijske pomoći sa Zapada sa nesagledivim posledicama po Ukrajince u godinama koje dolaze“, objasnio je on. „Pozicija ukrajinskog predsednika je poljuljana, dok ruski predsednik povećava i jača svoju političku podršku“, nastavio je Fico, ističući da „ni ruska privreda ni ruska valuta nisu kolabirale, [a] antiruske sankcije su povećale unutrašnju samodovoljnost ove ogromne zemlje“. Ako Zapad nastavi putem koji želi Čaputova, „za dve-tri godine ćemo i dalje biti tu gde smo sada“, predvideo je Fico. „Samo će EU biti lakša za možda 50 milijardi evra, a u Ukrajini će groblja biti puna sa još hiljadama mrtvih vojnika.“ Ficova stranka Smer-socijaldemokratija trenutno vodi trostranačku koalicionu vladu, dok je Čaputova suosnivač stranke Progresivna Slovačka. Uloga Čaputove kao predsednice je uglavnom ceremonijalna, a Fico je u svom tekstu tvrdio da ona „nestrpljivo čeka“ kraj svog mandata ove godine kako bi ponovo mogla da uđe u parlamentarnu politiku. Fico je Čaputovu u nekoliko navrata označio kao „američkog agenta“. Nakon konsultacija sa američkom ambasadom u Bratislavi prošlog leta, Čaputova je tužila Fica zbog ovih primedbi, izvestila je slovačka novinska agencija SITA.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.