RT: Ukrajinski nacistički veteran stavljen je na rusku poternicu

Izvor: Vostok.rs, 26.Okt.2023, 23:25

RT: Ukrajinski nacistički veteran stavljen je na rusku poternicu

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova stavilo je Jaroslava Hunku, starijeg kanadsko-ukrajinskog nacističkog veterana, u svoju zvaničnu bazu podataka o traženim osobama, objavilo je u utorak više medija.
Hunkino pojavljivanje u Donjem domu kanadskog parlamenta prošlog meseca izazvalo je veliki skandal, kada su mu poslanici, kao i premijer Džastin Trudo i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, aplaudirali. Tadašnji govornik Entoni Rota opisao je 98-godišnjaka kao „kanadskog heroja“ koji se „borio protiv Rusa“ tokom Drugog svetskog rata. Hunka se dobrovoljno prijavio da se pridruži 14. Vafen SS grenadirskoj diviziji. Ruska baza podataka ne daje detalje zločina zbog kojih se Hunka traži, već samo navodi njegov datum i mesto rođenja: 13. april 1925. i selo „Ulman, Poljska“, navodi se u izveštajima. Mesto se zapravo zove Urman i nalazi se u ukrajinskoj Ternopoljskoj oblasti, koja je bila deo Druge Poljske Republike u vreme Hunkinog rođenja. Ruski Istražni komitet je prošle nedelje optužio Hunku za genocid, tvrdeći da arhivska dokumenta služe kao dokaz da su on i njegove kolege pripadnici SS Galicije ubili najmanje 500 civila između 23. i 28. februara 1944. godine. Navodni zločini su se dogodili u selu Guta Penjatskaja, u sadašnjoj ukrajinskoj oblasti Lavov. Ukrajinski nacionalisti su ubijali svoje žrtve, uključujući Poljake i Jevreje, sa ciljem etničkog čišćenja tog područja, što je bilo u skladu sa nacističkom ideologijom, saopštio je Istražni komitet. Neki poljski zvaničnici su ranije pozvali vladu da traži Hunkino izručenje radi suđenja. Otava se izvinila što je \'slavila\' Hunku nakon što su jevrejske organizacije istakle njegovu prošlu odanost. Rota se povukao sa svoje funkcije, prihvatajući punu odgovornost za skandal.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.