RT: Ukrajinski gradonačelnik pozvao Poljsku da prekine „sramnu“ blokadu

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2023, 22:40

RT: Ukrajinski gradonačelnik pozvao Poljsku da prekine „sramnu“ blokadu

 
Vlasti u Varšavi moraju da preduzmu mere protiv poljskih kamiondžija koji već skoro tri nedelje sprečavaju kamione da pređu u Ukrajinu, izjavio je gradonačelnik grada Lavova na zapadu Ukrajine Andrej Sadovoj.
„Naši poljski prijatelji bi trebalo da se vrate u stvarnost“, napisao je Sadovoj na Fejsbuku u subotu. „Gigantski doprinos“ Poljske Ukrajini usred sukoba sa Rusijom „negiraju ekstremni elementi, koji blokiraju humanitarne isporuke zemlji koja je branila svoju nezavisnost i bezbednost Evrope“, insistirao je on. „Da li Poljska ima hrabrosti, političke volje i građanskih alata da okonča ovu sramnu blokadu Ukrajine? Cena je previsoka“, izjavio je gradonačelnik Lavova, najvećeg grada u zapadnoj Ukrajini, koji se nalazi oko 70 kilometara od poljske granice. Poljska je bila jedan od glavnih pobornika Ukrajine u EU nakon što je sukob između Rusije i Ukrajine izbio u februaru 2022. Varšava je navodno donirala polovinu svojih tenkova i razne druge opreme vladi u Kijevu. Zemlja EU je takođe prihvatila oko 1,5 miliona ukrajinskih izbeglica, dok dosledno poziva Brisel da pojača sankcije Rusiji. Međutim, do svađe između suseda došlo je u septembru nakon što je Ukrajina podnela sada suspendovanu žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) zbog zabrane Poljske i nekih drugih država EU ukrajinskim isporukama žitarica. Varšava je izjavila da će se fokusirati na sopstvenu bezbednost i da više neće slati oružje u Ukrajinu, osim nekog starog, povučenog iz upotrebe. Poljski vozači kamiona započeli su blokadu granice sa Ukrajinom 6. oktobra u znak protesta protiv odluke EU da ukrajinske kolege izuzme od potrebe da traže dozvolu za prelazak granice. Oni tvrde da su mere uvedene nakon izbijanja borbi između Moskve i Kijeva dovele do nelojalne konkurencije i snizile cene poljoprivrednih proizvoda. Prema ukrajinskoj Državnoj graničnoj službi, oko 3.700 ukrajinskih kamiona zaglavljeno je na graničnim prelazima zbog protesta. Vozači u redovima doživljavaju nestašicu hrane i vode, a dvoje je navodno umrlo. List Ukrajinska pravda objavio je ranije ove nedelje da je Ukrajina već izgubila 437 miliona dolara zbog blokade. Prema novinskoj agenciji UNIAN, ovo je uticalo ne samo na isporuke humanitarnog tereta, već je pogođena i vojna oprema koja je potrebna kijevskim snagama, kao što su dronovi i termalne kamere. Govoreći o situaciji u subotu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Kijev radi sa Varšavom na ministarskom nivou na rešavanju zastoja. „Mislim da bi trebalo dati malo vremena našim komšijama. Biće toplije“, uveravao je on.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Facebook

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.