RT: Ukrajinska situacija na frontu „katastrofalna” – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 29.Feb.2024, 01:02

RT: Ukrajinska situacija na frontu „katastrofalna” – Moskva

 
Ništa ne može spasiti Kijev od „monstruozne“ i „katastrofalne“ situacije sa kojom se njegove snage suočavaju na liniji fronta, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u intervjuu za radio Sputnjik u ponedeljak.
Čak ni komentari francuskog predsednika Emanuela Makrona da slanje zapadnih trupa u Ukrajinu nije isključeno neće biti dovoljni da promene mišljenje ukrajinskog naroda, koji je počeo da se budi pred činjenicom da ga je Zapad izdao, dodala je. Francuski lider je to komentarisao na sastanku predstavnika 20 zapadnih zemalja, kada je Pariz predložio scenario slanja zapadnih kopnenih snaga u Ukrajinu. Iako na tom sastanku nije postignut konsenzus o predlogu, Makron je rekao da se u budućnosti takav scenario ne može isključiti. Zaharova je sugerisala da je Makronova izjava pokušaj da se pošalje „svetla“ i „moćna izjava koja bi na neki način inspirisala ljude u redovima Oružanih snaga Ukrajine i u redovima ukrajinskih građana koji su terani na klanje“ da će Zapad pomoći njima. Međutim, prema rečima portparolke, izjava francuskog lidera je imala suprotan efekat, posebno nakon što je veliki broj predstavnika NATO-a javno izjavio da ni na koji način ne razmišlja o slanju sopstvenih vojnika da se bore za Ukrajinu. „Signal je bio upravo suprotan – da su izdali Ukrajinu i da će nastaviti da je koriste i izdaju“, izjavila je ona. Zemlje koje su zvanično odbacile bilo kakvu ideju o slanju svojih trupa u borbu za Kijev su, između ostalih, Velika Britanija, Nemačka, Poljska, Češka, Italija, Finska i Švedska. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je oborio Makronovu izjavu, insistirajući da „ne postoje planovi za borbene trupe NATO-a na terenu u Ukrajini“. Moskva je, u međuvremenu, upozorila da bi direktan sukob između Rusije i NATO-a postao „neizbežan“ ako bi članice bloka predvođenog SAD odlučile da rasporede svoje snage u Ukrajinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da su oni koji su se protivili tom potezu izgleda došli do „trezvene procene potencijalnih rizika“ i shvatili da bi takva odluka bila „apsolutno protiv interesa tih nacija“ i njihovog naroda. Rusija je u više navrata izjavljivala da smatra da je sukob u Ukrajini posrednički rat koji je orkestrirao Vašington protiv Moskve, i više puta je upozoravala da se snabdevanjem Kijeva sve sofisticiranijim oružjem članice NATO-a približavaju direktnoj konfrontaciji.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.