RT: Ukrajina sada zauzima drugo mesto u odnosu na Izrael – Mađarska

Izvor: Vostok.rs, 10.Okt.2023, 23:41

RT: Ukrajina sada zauzima drugo mesto u odnosu na Izrael – Mađarska

 
Rat između Izraela i Hamasa zasenio je sukob u Ukrajini kao glavnu temu međunarodne diskusije, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pre sastanka sa ministrima zalivskih država.
„Posle dužeg vremena, glavna tema međunarodnih konsultacija neće biti rat u Ukrajini“, napisao je Sijarto na Fejsbuku u ponedeljak. „Teroristički napad na Izrael, poput udara groma s neba, uzdrmao je međunarodnu politiku.“ Sijarto i drugi ministri spoljnih poslova EU sastali su se u utorak sa svojim kolegama iz Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji zajedno čine Savet za saradnju u Zalivu. Samitom u Omanu dominirao je tekući rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas. S obzirom na to da su Bahrein i UAE normalizovali odnose sa Izraelom 2020. i da je Saudijska Arabija trenutno u pregovorima uz američko posredovanje kako bi sledila njihov primer, Sijarto je upozorio da bi „užasni događaji poslednjih dana mogli da ugroze dosadašnje rezultate mirovnih napora“. „Sada je najvažnije sprečiti eskalaciju sukoba“, napisao je mađarski diplomata u posebnoj objavi na Fejsbuku u ponedeljak. „Arapske države zalivskog područja imaju ključnu ulogu u tome, zato sastanak ministara spoljnih poslova zemalja EU i zalivskih država... ima veliki značaj.“ Mađarska vlada je zauzela sličan stav o sukobu u Ukrajini, pri čemu su Sijarto i premijer Viktor Orban u više navrata pozivali na prekid vatre i mirovne pregovore, istovremeno se protiveći daljoj vojnoj pomoći EU Kijevu i odbijajući da dozvoli da zapadno oružje uđe u Ukrajinu iz Mađarske.  Mađarska je takođe optužila lidere EU da eskaliraju borbe u Ukrajini na štetu sopstvene ekonomije i rizikuju da izazovu globalni rat. „Svaki put kada dođe do rata van Evrope, EU spušta pogled sa moralne visine i poziva na mir, pregovore i hitan prekid nasilja. Ali kada je rat u Evropi, EU podstiče sukob i snabdeva oružjem”, izjavio je Sijarto za mađarski list \'Magyar Nemzet\' prošle nedelje. Manje od četiri dana nakon što je Sijarto dao izjavu za mađarski list, EU je izdala saopštenje u kojem osuđuje Hamas i podržava „pravo Izraela da se brani“. Saopštenje je završeno pozivom na „trajan i održiv mir kroz pojačane napore u bliskoistočnom mirovnom procesu“. Blok je takođe nastavio da isplaćuje pomoć Palestinskim vlastima. Hamas je u subotu započeo sveobuhvatni napad na Izrael, a njegovi militanti su ispalili salve raketa na izraelske gradove i upali u jevrejska naselja u blizini granice sa Gazom. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odgovorio je proglašenjem ratnog stanja i pokretanjem vazdušnih napada na gusto naseljenu Gazu. Od utorka, više od 1.000 Izraelaca i skoro 800 Palestinaca je ubijeno, prema podacima sa obe strane.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.