RT: Sukob u Ukrajini nije počeo 2022. godine – Putin

Izvor: Vostok.rs, 16.Okt.2023, 22:33

RT: Sukob u Ukrajini nije počeo 2022. godine – Putin

 
Pokretanje vojne operacije Moskve u februaru prošle godine nije bila početna tačka ukrajinskog sukoba, insistira ruski predsednik Vladimir Putin. On je kineskim medijima izjavio da osnovni uzrok trenutnih neprijateljstava datira skoro jednu deceniju unazad.
U intervjuu za \'Čajna Media Grup\' objavljenom u celosti u ponedeljak, Putin je napomenuo da „neprijateljstva u Ukrajini nisu počela našom specijalnom vojnom operacijom, već mnogo ranije – 2014. godine“. On je ispričao kako su zapadne zemlje, koje su bile garanti sporazuma između tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i opozicije, odbacile i umesto toga „podržale državni udar“. Prema rečima šefa ruske države, iako je Janukovič tih godina verovatno napravio određene greške, trebalo je da se rešavaju „putem demokratskih procedura, a ne putem militanata na ulicama“. Putin je dalje optužio Zapad da je započeo sukob u Donbasu „po ovlasti kijevskog režima“, koji je rezultirao smrću žena i dece. On je takođe insistirao na tome da, za razliku od Rusije, Ukrajina nije poštovala Minske sporazume, kojima je stavljena tačka na borbe na istoku zemlje. „Dakle, početak specijalne vojne operacije nije bio početak rata, već pokušaj njegovog okončanja“, izjavio je šef ruske države. Osim toga, Putin je istakao da je Moskva uvek bila spremna da pregovara o miru sa Kijevom sve dok se poštuju njeni „legitimni bezbednosni interesi“. On je dodao da je Rusija postigla sporazum sa Ukrajinom u Istanbulu prošle godine, ali se Kijev povukao iz njega i od tada je praktično isključio svaki takav dijalog. Tokom intervjua, šef ruske države se takođe požalio na američku nepoverljivost, navodeći njen izlazak iz iranskog nuklearnog sporazuma pod predsednikom Donaldom Trampom, kao i njena ranije data obećanja Rusiji da se NATO neće širiti na istok. Predsednik Putin je takođe odbacio ideju o zapadnom „poretku zasnovanom na pravilima“, okarakterišući ga kao prerušeni kolonijalizam. On je primetio da ta pravila niko nikada nije video, a Vašington ih očigledno menja kako želi, u zavisnosti od situacije.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.