Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2024, 00:18

RT: Slovačka obećava da će se zalagati za Mađarsku

 
Slovačka neće dozvoliti pristalicama Ukrajine u EU da kazne Mađarsku zbog odbrane njenih nacionalnih interesa, izjavio je premijer Robert Fico tokom posete Budimpešti u utorak, gde se sastao sa svojim kolegom Viktorom Orbanom.
Podrška je obećana uoči vanrednog samita EU 1. februara, na kojem će lideri razgovarati o predloženim prilagođavanjima zajedničkog višegodišnjeg budžeta bloka. Mađarska je prošlog meseca stavila veto na plan Evropske komisije da finansira Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) tokom četiri godine. Grupa od 120 poslanika EU potpisala je prošle nedelje peticiju, pozivajući da se Mađarskoj oduzme pravo glasa. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Fico je izjavio da neće dozvoliti „ovakav napad na Mađarsku“ sve dok je na čelu slovačke vlade. On je dodao da Slovačka deli zabrinutost Mađarske u vezi sa sukobom u Ukrajini i podržava stav Budimpešte da svako finansiranje Kijeva koje dolazi iz EU treba da se vrši na godišnjem nivou i da podleže redovnim revizijama. Uslovi su „racionalni i razumni“, rekao je Fico. Pristalice Kijeva „ne mogu očekivati da zemlja iz koje su povučena sredstva da novac drugoj zemlji“, naglasio je visoki zvaničnik. „Nije fer, nije pravedno.“ Mađarska je prkosila Briselu i mnogim državama članicama EU, tvrdeći da zapadno naoružavanje Ukrajine ne može okončati njeno neprijateljstvo prema Rusiji. Ekonomska ograničenja nametnuta Moskvi u znak odmazde nanela su više štete EU nego Rusiji, kako je Orban tvrdio. Fico, koji je postao šef slovačke vlade prošlog oktobra nakon pobede njegove stranke na izborima, napravio je zaokret po tom pitanju u poređenju sa politikom svojih prethodnika. Orban je na konferenciji za novinare istakao da se on i njegov gost slažu oko većine poslova EU i da su interesi Mađarske i Slovačke usklađeni „najmanje 99 odsto“. Slovački lider je izjavio da ne veruje da se ukrajinski sukob može rešiti vojnim putem. Njegov nastavak će rezultirati samo stotinama hiljada dodatnih nepotrebnih smrti, predviđa Fico. Kao etničkog Slovena, „boli me što se Sloveni ubijaju“, naglasio je on.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.