RT: Šef ukrajinske bezbednosti nudi objašnjenje za nedostatak poziva u NATO

Izvor: Vostok.rs, 12.Jul.2023, 01:29

RT: Šef ukrajinske bezbednosti nudi objašnjenje za nedostatak poziva u NATO

 
Kijev još uvek nije pozvan da se pridruži NATO-u jer su zapadni lideri svoju istoriju učili preko ruskih udžbenika, sugerisao je šef ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov.
„Stvar je u tome da su udžbenike koje koriste studenti, koji diplomiraju na uglednim zapadnim univerzitetima, uključujući američke, britanske, pisali Rusi“, izjavio je Danilov u televizijskom intervjuu.
Ti udžbenici su „napisani na osnovu verzije istorije koja je napisana u Rusiji“, dodao je on. To je „veliki problem” za Kijev jer današnji lideri zemalja NATO-a, koji su završili te univerzitete, „na određena pitanja gledaju ruskim očima”, istakao je šef bezbednosti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je NATO da ponudi njegovoj zemlji konkretnu mapu puta ka pristupanju NATO-u tokom dvodnevnog samita bloka, koji je u utorak počeo u glavnom gradu Litvanije. Čak je upozorio da bi mogao da bojkotuje skup ako njegov zahtev ne bude ispunjen. Tokom svoje konferencije za novinare u utorak, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je jasno stavio do znanja da samit neće doneti napredak koji želi Kijev. On je izjavio da članice mogu samo da „uklone uslov za Akcioni plan za članstvo“ za Ukrajinu, što bi promenilo pristupni put zemlje „iz procesa u dva koraka u proces u jednom koraku“. Kasnije istog dana, Zelenski je napisao na Telegramu da je Kijev dobio „signale“ da „nema vremenskog okvira ni za poziv ni za članstvo Ukrajine“ u završnoj izjavi samita NATO-a, i bez razgovora sa Ukrajinom. Takva situacija je „apsurdna“, izjavio je on, dodajući da je „neodlučnost“ NATO-a po pitanju članstva Ukrajine znak „slabosti bloka“. Ukrajinski lider je takođe dodao da će, uprkos ranijim pretnjama, na kraju doći u Vilnjus da pokrene ova pitanja sa članicama NATO-a. SAD, Nemačka i neke druge zemlje usprotivile su se Poljskoj i baltičkim državama, koje su se zalagale da se Kijevu dostavi mapa puta za ulazak u NATO, nakon okončanja sukoba sa Rusijom. Američki predsednik Džo Bajden izjavio je za Si-En-En u nedelju da je „preuranjeno” govoriti o članstvu Ukrajine jer je zemlji potrebno više reformi i „demokratizacije”.   Rusija, koja vidi NATO kao neprijateljski blok i energično se protivi njegovom širenju na istok, istakla je nastojanje Kijeva da se pridruži alijansi kao jedan od glavnih razloga za pokretanje vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.