RT: Saudijska Arabija će biti domaćin pregovora o Ukrajini bez Rusije

Izvor: Vostok.rs, 30.Jul.2023, 13:34

RT: Saudijska Arabija će biti domaćin pregovora o Ukrajini bez Rusije

Saudijska Arabija će sledećeg meseca biti domaćin međunarodnih mirovnih pregovora o Ukrajini u kojima će učestvovati SAD, EU i neke zemlje iz Azije, Afrike i Latinske Amerike, izjavile su diplomate za Volstrit džurnal.
Rusija je isključena sa skupa koji organizuju zapadne sile i Ukrajina, preneo je list u subotu. Oko 30 zemalja pozvano je da učestvuje na događaju u Džedi 5. i 6. avgusta. Među njima su Indija, Brazil, Indonezija, Egipat, Meksiko, Čile i Zambija, naveli su izvori. Međutim, dodali su da još nije jasno koliko će država na kraju poslati delegacije u Saudijsku Arabiju. Prema rečima diplomata, Velika Britanija, Južna Afrika, Poljska i EU su među onima koji su već prihvatili poziv. Očekuje se da će događaju prisustvovati savetnik UN za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, izjavila je za Volstrit džurnal osoba upoznata sa planovima. Saudijska Arabija, koja ima dobre odnose sa Kinom, izabrana je za mesto održavanja delimično u nadi da će ubediti Peking da prisustvuje pregovorima, navodi se u izveštaju. Međutim, uprkos tome što nisu u potpunosti isključili tu mogućnost, malo je verovatno da će Kinezi otputovati na sastanak, priznali su izvori. Razgovori, koji su nastavak sličnog sastanka održanog u Kopenhagenu, u Danskoj, krajem juna, pokušaj su Zapada da „dobije podršku velikih zemalja u razvoju, od kojih su mnoge bile neutralne po pitanju rata u Ukrajini,“ za kijevske zahteve za mir. Tokom događaja u Kopenhagenu, „grupa zemalja u razvoju [koja je uključivala Indiju i Brazil] jasno je stavila do znanja da... neće potpisati ukrajinski plan“, dodaje se. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski već mesecima promoviše svoj takozvani „mirovni plan“ u deset tačaka, koji između ostalog poziva Rusiju da povuče svoje snage na granice na koje polaže Ukrajina, da plati reparacije i da se podvrgne sudovima za ratne zločine. Moskva je te uslove odbacila kao nerealne, rekavši da su oni zapravo znak nespremnosti Kijeva da se uključi u bilo kakav smislen dijalog. Organizatori razgovora u Džedi očekuju da će utrti put za veći međunarodni mirovni samit kasnije ove godine, gde će lideri potpisati zajedničke principe za rešavanje krize. Nada je da će ti principi uokviriti buduće mirovne pregovore između Moskve i Kijeva u korist Ukrajine, dodale su diplomate. Tokom samita Rusije i Afrike u petak u Sankt Peterburgu, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je uveren da „sve razlike moraju biti rešene za pregovaračkim stolom“. Moskva je spremna da traži diplomatsko rešenje, ali „problem je u tome što oni odbijaju da razgovaraju sa nama“, zaključio je Putin, misleći na Ukrajinu i njene pristalice SAD i NATO.   Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.