RT: SAD vide Ukrajinu kao „poslovni projekat“ – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2024, 00:12

RT: SAD vide Ukrajinu kao „poslovni projekat“ – Lavrov

 
Nedavne izjave SAD sugerišu da Ukrajinu smatraju samo „unosnim poslovnim projektom“, onim od kojeg profitiraju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov Savetu bezbednosti UN u ponedeljak.
Ministar je mislio na ranije izjave američkog državnog sekretara Entonija Blinkena. Prošlog meseca, najviši američki diplomata je tvrdio da se 90 odsto novca izdvojenog za ukrajinsku pomoć na kraju vraća nazad u SAD „u korist američkog biznisa, lokalnih zajednica i jačanja američke odbrambene industrijske baze“. U novembru 2023. Vašington post je takođe izvestio da je većina ovih sredstava potrošena na proizvodnju novog oružja ili zamenu opreme poslate u Ukrajinu iz američkih zaliha. SAD u suštini „razvijaju svoj vojno-industrijski“ kompleks dok „odlažu staro smeće u Ukrajinu“, izjavio je Lavrov. Ruski najviši diplomata je takođe tvrdio da se većina velikih ukrajinskih kompanija, uključujući proizvođače litijuma, prodaje Amerikancima, a američke kompanije su uspele da se dočepaju plodne zemlje Ukrajine „jeftino“. Lavrov je osudio izjave američkih zvaničnika kao „cinične“ i dodao da Vašington tretira tekući sukob „ne kao rat koji je već odneo stotine hiljada života... već kao profitabilan poslovni projekat“. Moskva vodi vojnu kampanju ne protiv Ukrajine, već protiv „zločinačkog režima, drskog u svojoj nekažnjivosti“, izjavio je on. Kijev nije odustao od „rata protiv sopstvenih građana na istoku i jugu“ uprkos višegodišnjim naporima Moskve da pronađe mirno rešenje za ovu krizu, objasnio je on, dodajući da je preko 7 miliona Ukrajinaca našlo utočište u Rusiji od državnog udara na Majdanu 2014. Zapadne pristalice Kijeva nikada nisu pokušale da spreče vladu da progoni Ukrajince koji govore ruski, izjavio je ministar, optužujući SAD i njihove saveznike da su koristili poslednjih nekoliko godina da „naoružaju Ukrajinu i pripreme je za rat protiv Rusije“, dok koriste Minski protokol kao pokriće. Rusija je spremna za razgovore o Ukrajini, ali nije voljna da razgovara o načinima da se trenutna kijevska vlada zadrži na vlasti, zaključio je visoki diplomata Moskve.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.