RT: SAD prešle liniju sanbdevajući Ukrajinu naoružanjem - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2017, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD prešle liniju sanbdevajući Ukrajinu naoružanjem - Moskva

Izvor: Vostok / RT

Namera Vašingtona da obezbedi smrtonosno oružje Ukrajini "prelazi liniju" i gura Kijev ka krvoproliću, izjavio je visoki ruski diplomata, optužujući SAD da igraju ulogu ratnika u ukrajinskom sukobu.

Potez američke vlade je eskalacija u poređenju sa prethodnom praksom obezbeđivanja oružja Kijevu putem ugovora sa američkim proizvođačima oružja, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"U određenom smislu, SAD su prešle liniju."

Ruski diplomata dodao je da Vašington više ne može tražiti ulogu posrednika u ukrajinskom sukobu, jer u stvari predstavlja "saučesnika u potpaljivanju rata". On je rekao da Moskva smatra da nema svrhe dozivati zdravom razumu američke političare, pošto su mnogi od njih trenutno "zaslepljeni rusofobijom" i željno aplaudiraju ukrajinskim nacionalističkim kaznenim bataljonima".

Osuda Rjabkova dolazi posle niza osuda o potezu Vašingtona od strane drugih ruskih zvaničnika. Drugi zamenik ministra spoljnih poslova Grigorij Karasin rekao je da američko naoružavanje Ukrajine podriva sporazum iz Minska iz 2015. godine, koji je realizovan uz pomoć Nemačke i Francuske, a kojim je postavljen smer rešavanja sukoba. Implementacija sporazuma je zaustavljena zbog odbijanja Kijeva da realizuje svoj deo sporazuma, što uključuje amnestiju za pripadnike vojski DNR i LNR, kao i poseban autonomni status za regione koje kontrolišu snage DNR i LNR.

Aleksej Puškov, član Komiteta za odbranu ruskog senata, upozorio je da bi se SAD mogle direktno umešati u konfrontaciju sa pobunjenicima. Isporuka sistema oružja iz SAD-a će zahtevati obuku ukrajinskih trupa na terenu, a američki savetnici uključeni u takav program bi mogli biti meta ukrajinskih provokacija, rekao je on.

"SAD već imaju dovoljno problema da si dopuste da se uključe u avanture ukrajinskog režima", rekao je on.

"Mi i previše znamo u kakve se avanture Kijev može upustiti.", dodao je on.

Puškov je rekao da bi učesnici "ratnih igara" u Ukrajini možda bili zainteresovani za ponovno potpaljivanje neprijateljstava pred predsedničke izbore 2019. godine. Takva eskalacija bi skrenula pažnju javnosti od mnogih propusta vlade i dobila javnu podršku za tvrdokorne političare.

"Uzimajući u obzir da je ukrajinska tema bila potisnuta drugim pitanjima kao što je kriza na Korejskom poluostrvu i rasprava o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela, obnovljeno nasilje bi takođe pomoglo Kijevu da se vrati na listu prioriteta svetskih sila", dodao je Puškov.

U petak je američki Stejt department objavio da će SAD snabdeti "odbrambenim oružjem" Ukrajinu, dodajući da će to pomoći "sprečavanju dalje agresije". U oružje će navodno biti uključene i protiv-oklopne rakete, a koje Kijev već godinama traži od Vašingtona. Američka vlada je ranije odobrila Kijevu kupovinu snajperskih pušaka i drugog pešadijskog naoružanja od američkih proizvođača oružja.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut
 

 

Pogledaj vesti o: Moskva,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Porošenko: Američko oružje u rukama ukrajinskih vojnika je za odlučno odbijanje agresora

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2017

Kijevu treba oružje iz Sjedinjenih Država kako bi "zaštitio ukrajinske vojnike i civile", saopštio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko putem njegove fejsbuk stranice.. . "Američko oružje u rukama ukrajinskih vojnika nije za ofanzivu, već za odlučno odbijanje agresora, zaštitu ukrajinskih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.