RT: SAD prenele zaplenjenu rusku imovinu u Estoniju

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2024, 00:45

RT: SAD prenele zaplenjenu rusku imovinu u Estoniju

Američko Ministarstvo pravosuđa predalo je skoro 500.000 dolara zaplenjenih ruskih sredstava Estoniji, odakle će novac biti upotrebljen za popravku ukrajinske električne mreže. Transfer je bio prvi te vrste i efektivno je koristio Estoniju kao posrednika da zaobiđe američke zakone koji zabranjuju direktnu donaciju Ukrajini.
Novac je koristila letonska kompanija za mašinsku obradu i zavarivanje za kupovinu brusilice od firme sa sedištem u Konektikatu 2018. godine, pre nego što je grupa letonskih i ukrajinskih krijumčara pokušala da je premesti u Rusiju, kršeći izvozna ograničenja SAD, saopštilo je Ministarstvo pravde. Napravu – koja može da se izveze u EU, ali ne i drugde zbog „primena u nuklearnoj proliferaciji i odbrambenim programima“, presrele su vlasti SAD i Letonije pre nego što je stigla u Rusiju, saopštilo je ministarstvo. Jedan Letonac je uhapšen 2022. godine i izručen Konektikatu, gde je prošle nedelje priznao krivicu za kršenje izvozne kontrole. Na zajedničkom brifingu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, zamenica američkog državnog tužioca Liza Monako i estonski generalni sekretar Tonis Sar objavili su da je 484.696 dolara upotrebljenih za kupovinu mašine prebačeno estonskoj vladi. Estonija će koristiti novac za finansiranje programa zasnovanog na bespilotnim letelicama za procenu štete na ukrajinskoj elektroenergetskoj mreži, izjavili su oni. „Ovaj transfer je prvi te vrste iz Sjedinjenih Država stranom savezniku sa izričitom svrhom pomoći Ukrajini“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde. „Zaplenjena sredstva se prebacuju u Estoniju, jer prema sadašnjim vlastima, činjenice ovog slučaja ne dozvoljavaju direktan transfer u Ukrajinu.“ SAD su ranije iskoristile 5,4 miliona dolara oduzetih sredstava za finansiranje programa Stejt departmenta za podršku ukrajinskim vojnim veteranima, ali do sada nisu poslale nikakav konfiskovani ruski novac u inostranstvo. Transfer zamrznutih sredstava odvojen je od upotrebe sredstava ruske Centralne banke za finansiranje ukrajinskih ratnih napora. Otprilike 300 milijardi dolara vredne devizne rezerve Banke Rusije zamrznute su na Zapadu od 2022. godine, a zvaničnici u Vašingtonu i Briselu su se obavezali da će zapleniti ovaj novac i dati ga Kijevu. Međutim, trenutno ne postoje pravni mehanizmi za to. Liv Mostri, izvršni direktor klirinške kuće Euroklir sa sedištem u Briselu, upozorila je ove nedelje da bi zaplena ove imovine ugrozila poverenje u zapadna tržišta, dok je rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da bi svaka konfiskacija predstavljala „krađu“ i da bi izazvala „izuzetno oštar” odgovor iz Moskve.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

NOVA POMOĆ UKRAJINI Amerika prebacila u Estoniju pola miliona dolara: Novac će biti korišćen za popravku sistema i prenos električne energije

Izvor: Blic, 18.Feb.2024

Sjedinjene Američke Države su prebacile skoro 500.000 dolara iz zaplenjenih ruskih sredstava u Estoniju kako bi pomogle Ukrajini, saopštilo je danas američko Ministarstvo pravde.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.