RT: SAD nisu spremne za rat sa Rusijom – Bela kuća

Izvor: Vostok.rs, 18.Jul.2023, 12:13

RT: SAD nisu spremne za rat sa Rusijom – Bela kuća

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je da budućnost Ukrajine leži u NATO-u, ali je dodao da se moraju ispuniti određeni uslovi pre nego što se pridruži alijansi, što uključuje i okončanje sukoba sa Rusijom.
U intervjuu za Si-Bi-Es u nedelju, Salivan je insistirao na tome da je NATO posvećen prihvatanju Kijeva u svoje redove uprkos nedostatku zvaničnog poziva ili vremenskog okvira za članstvo tokom prošlonedeljnog samita NATO-a u Viljnusu u Litvaniji. „Budućnost Ukrajine je u NATO. Mislimo to. To nije za pregovore“, izjavio je Salivan. „To je nešto čemu se sada obavezao svih 31 saveznik“, dodao je on, pozivajući se na završnu izjavu objavljenu na kraju samita, u kojoj su se sve članice alijanse obavezale da će na kraju prihvatiti Ukrajinu u blok, nakon što se ispuni niz uslova. Govoreći za ABC, Salivan je izjavio da bi sadašnje prihvatanje Ukrajine u alijansu značilo direktnu konfrontaciju između bloka i Rusije. „Ulazak Ukrajine u NATO dok traje rat značilo bi da je NATO bio u ratu sa Rusijom, to bi značilo da su Sjedinjene Države bile u ratu sa Rusijom. A ni NATO ni Sjedinjene Države nisu bili spremni da to urade“, izjavio je on. Kijev insistira da je već ispunio sve uslove za pridruživanje bloku koji predvode SAD i izrazio je zbunjenost oko toga šta još treba da uradi da bi se kvalifikovao za članstvo. „Kada će ti uslovi biti ispunjeni? Koji su to uslovi? Ko treba da ih formuliše? Šta su oni?" Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa prošle nedelje. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao je NATO zbog neispunjavanja zahteva Kijeva za članstvo i nazvao je nedostatak mape puta ka pridruživanju „bez presedana i apsurdnim“, rekavši da je neodlučnost NATO-a znak slabosti.
Pogledaj vesti o: NATO skup

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.