RT: SAD najavljuju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 11.Okt.2023, 21:46

RT: SAD najavljuju dodatnu vojnu pomoć Ukrajini

 
Vašington će Kijevu usled sukoba sa Rusijom obezbediti još 200 miliona dolara vojne pomoći, najavio je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin na skupu takozvane Ukrajinske odbrambene kontakt grupe.
„Ponosan sam što će SAD objaviti svoj najnoviji bezbednosni paket za Ukrajinu u vrednosti od 200 miliona dolara“, izjavio je Ostin tokom sastanka u sredu u sedištu NATO-a u Briselu, kojem je prisustvovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Prema rečima šefa Pentagona, novi paket će uključivati artiljerijsku i raketnu municiju, preciznu vazdušnu municiju, protivtenkovsko oružje, opremu za borbu protiv bespilotnih letelica i „AIM-9 municiju za novi PVO sistem koji ćemo uskoro isporučiti Ukrajini”. Nije objasnio kakav će to sistem PVO biti. AIM-9 \'Sajdvinder\' je raketa „vazduh-vazduh“ kratkog dometa koja postoji od kasnih 1950-ih. Ostin je izjavio da je sa novim paketom ukupna vojna pomoć koju je Vašington pružio Kijevu od početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. dostigla oko 43,9 milijardi dolara. Dugoročne odluke o američkoj pomoći Ukrajini su trenutno na čekanju jer Predstavnički dom SAD ostaje bez govornika nakon što su poslanici izglasali Kevina Makartija, a mnogi republikanci se protive pružanju dalje pomoći vladi Zelenskog. „Radujem se što ću čuti o novim paketima podrške koje mnoge zemlje ovde pripremaju“, dodao je šef Pentagona. Nemačka je u utorak objavila takozvani „zimski paket“ pomoći Kijevu, između ostalog, koji obuhvata sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući samohodne protivavionske topove Gepard, glavne borbene tenkove Leopard 1A5 i zaštićena transportna vozila. Nakon što je stigao u sedište NATO-a, Zelenski je izjavio da Ukrajina naporno radi na pripremama da pruži otpor Rusiji tokom zime, ali „sada nam je potrebna podrška lidera (NATO)“. „Zato sam danas ovde.” Rusija je više puta upozoravala da će isporuke oružja Ukrajini od strane SAD i njenih saveznika samo produžiti borbe, ali neće sprečiti Moskvu da ostvari ciljeve svoje vojne operacije. Ruski zvaničnici takođe tvrde da obezbeđivanje naoružanja, razmena obaveštajnih podataka i obuka kijevskih trupa već znači da su zapadne nacije de fakto postale strane u sukobu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Vašington,   NATO skup,   NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NATO: "Napašće. Putin će iskoristiti zimu"

Izvor: B92, 11.Okt.2023

Generalni sekretar NATO je rekao da Oružane snage Ukrajine "iznova i iznova premašuju očekivanja"...Napominjući da je Ukrajina vratila pod svoju kontrolu 50 odsto teritorija koje je Rusija zauzela...Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da se ruski predsednik Vladimir...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.