RT: SAD koriste Ukrajinu kao „gvozdenu palicu“ – Moskva

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2023, 12:23

RT: SAD koriste Ukrajinu kao „gvozdenu palicu“ – Moskva

SAD ne planiraju da se zalažu za mirno rešenje ukrajinskog sukoba, već umesto toga koriste Kijev kao oružje protiv Rusije za postizanje sopstvenih ciljeva, izjavio je u utorak ambasador Moskve u Vašingtonu Anatolij Antonov.
U izjavi za Telegram, izaslanik je upozorio Vašington da se „sve dublje i dublje vuče u ponor ukrajinske krize“, nakon što su SAD predstavile svoj najnoviji paket bezbednosne pomoći Kijevu vredan stotine miliona dolara.
Antonov je optužio SAD da guraju situaciju u Ukrajini do „još veće tragedije“, dok vrše pritisak na desetine drugih zemalja da Kijevu snabdevaju oružjem u pokušaju da nanesu „strateški poraz Rusiji na bojnom polju“.
SAD zahtevaju „rezultat od neonacista – da probiju ruske pozicije“, bez obzira na cenu, tvrdi Antonov. Izaslanik je takođe sugerisao da Bela kuća želi da pokaže „uspeh“ u borbi protiv Rusije uoči predsedničkih izbora 2024. „Amerikanci nisu spremni da se zaustave ni pred čim. Njih ne zanimaju pregovaračka rešenja. Nikoga ne brine sudbina Ukrajine, koja se koristi samo kao gvozdena palica protiv Rusije.
Međutim, ambasador je insistirao da zapadno oružje neće preokrenuti tok sukoba, upozoravajući da će oružje „ponovo biti pretvoreno u gomilu iskrivljenog metala“.
Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena u utorak je predstavila novi paket vojne pomoći vredan 325 miliona dolara, čime je ukupna vrednost bezbednosne pomoći koja je Kijevu pružena od početka sukoba u februaru 2022. godine veća od 40 milijardi dolara. Kao deo ove mere, SAD su se obavezale da će Ukrajini isporučiti dodatnu raketnu i artiljerijsku municiju, protivvazdušne sisteme Stinger i dvadesetak oklopnih vozila.
Saopštenje je usledilo nakon što je Ukrajina pokrenula svoju dugo očekivanu kontraofanzivu protiv Rusije. Kijevske trupe do sada nisu uspele da steknu bilo šta i pretrpele su velike gubitke, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Moskvi.

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Ambasador Rusije,   Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.