RT: SAD imaju „jasan plan“ za budućnost Ukrajine – Blinken

Izvor: Vostok.rs, 21.Dec.2023, 16:42

RT: SAD imaju „jasan plan“ za budućnost Ukrajine – Blinken

 
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da Vašington ima jasnu strategiju za budućnost Ukrajine, ali je upozorio da je finansijska podrška sve slabija dok paket pomoći zastaje u Kongresu.
Govoreći na konferenciji za novinare u Stejt departmentu u sredu, Blinken je izjavio da je 2023. bila „godina temeljnih testova“ dok Vašington pokušava da se izbori sa nizom globalnih izazova u Ukrajini, Gazi i drugde. Ali kako rastu znakovi, posebno među republikancima, da entuzijazam SAD da nastave da podržavaju Ukrajinu u njenom skoro dvogodišnjem sukobu sa Rusijom jenjava, Blinken je izjavio novinarima da Vašington ima usaglašenu strategiju za budućnost zemlje. „Imamo veoma jasan plan“, izjavio je on, „kako bismo osigurali da Ukrajina može da stane na svoje noge – vojno, ekonomski, demokratski – tako da ovi nivoi podrške i pomoći više neće biti potrebni“. Prvi od kojih je, kako je predložio, bilo oslobađanje dodatne finansijske pomoći za Ukrajinu kako bi Kijev mogao da odgovori na svoje trenutne izazove. „Moramo da pomognemo Ukrajini da prebrodi sledeći vremenski period, da prebrodi ovu zimu, da prebrodi proleće i leto“, izjavio je Blinken. Dodao je: „Takođe sam fokusiran na činjenicu da oni imaju svoje planove da nastave“. Pritisak demokrata, pa čak i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, do sada nije uspeo da ubedi republikance u Kongresu da odobre paket vojne pomoći Kijevu vredan 50 milijardi dolara. Neslaganje u parlamentu insistiralo je na tome da se Bela kuća složi o odredbama o bezbednosti granica kao uslovu sporazuma. Bez odobrenja Kongresa, Blinken je upozorio da će finansijska pomoć brzo opadati. „Ne postoji magični lonac iz kojeg možemo da crpimo“, izjavio je. „Pomoć, podrška koju smo odredili za Ukrajinu koja je na izmaku, ima je sve manje. Skoro smo ostali bez novca. I ponestaje nam vremena.“ Blinken je takođe naveo da će SAD nastaviti napore da podstaknu druge zemlje da pruže dalju podršku Kijevu i osiguraju da ruska operacija bude „strateški neuspeh“.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini,   Vašington,   Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.