RT: SAD bi mogle biti uvučene u ukrajinski sukob – Bajden

Izvor: Vostok.rs, 31.Dec.2023, 01:37

RT: SAD bi mogle biti uvučene u ukrajinski sukob – Bajden

 
Konflikt u Ukrajini predstavlja ozbiljnu pretnju bezbednosti NATO-a, izjavio je američki predsednik Džo Bajden, upozoravajući da bi Vašington mogao biti uvučen.
U saopštenju u petak, Bajden je osudio najnoviji ruski raketni baraž na susednu zemlju, nazivajući to „brutalnim napadom“ i tvrdeći da Moskva želi da „zbriše Ukrajinu i potčini njen narod“. Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da su njene snage poslednjih dana izvele 50 „grupnih“ udara i jedan „masovni“ baraž, uspešno pogađajući vojnu infrastrukturu i položaje trupa. U tom kontekstu, američki predsednik je izjavio da se „ulozi ove borbe protežu daleko izvan Ukrajine“ i da utiču na bezbednost i NATO i Evrope. „Kada je diktatorima i autokratama dozvoljeno da postupaju bez obzira u Evropi, raste rizik da će Sjedinjene Države biti direktno uvučene. A posledice odjekuju širom sveta“, dodao je on. Ponavljajući da SAD „ne mogu izneveriti Ukrajinu“, on je pozvao Kongres da odobri njegov dodatni zahtev za finansiranje, koji uključuje više od 60 milijardi dolara za tu zemlju. Republikanci već nekoliko nedelja oklevaju da daju zeleno svetlo, zahtevajući da Bajden učini više na jačanju bezbednosti na južnoj američkoj granici. U međuvremenu, Bela kuća je više puta upozoravala da će bez odobrenja Kongresa uskoro ponestati ovlašćena sredstva za Ukrajinu. Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je ranije ovog meseca da su Bajdenove tvrdnje da bi Moskva mogla da napadne NATO „potpuna besmislica“. On je sugerisao da i njegov američki kolega to razume, ali da je morao da se drži ovog narativa kako bi opravdao svoju „pogrešnu” politiku prema Rusiji. Pored toga, ruski zvaničnici decenijama su izražavali zabrinutost zbog sve veće ekspanzije alijanse, a Putin je naveo planove Ukrajine da se pridruži NATO-u kao jedan od ključnih razloga za intervenciju protiv te zemlje. Moskva je takođe više puta nazivala zapadne zemlje „direktnim učesnicima“ u sukobu zbog njihovih isporuka oružja Kijevu. Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu, ocenio je poslednje Bajdenove komentare, rekavši da američka reakcija na raketni baraž „pokazuje efikasnost specijalne vojne operacije“. On je takođe opisao predsednikovu izjavu kao priznanje da Vašington i njegovi saveznici „vode hibridni rat protiv Rusije“ u besplodnoj kampanji da je poraze na bojnom polju i osakate njenu ekonomiju.        

Pogledaj vesti o: Vašington,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

"OZBILJNA PRETNJA ZA BEZBEDNOST" - Bajden UPOZORAVA na Rusiju, Putin OŠTRO odgovorio: "Potpuna besmislica"

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Dec.2023

Američki predsednik strahuje da bi SAD mogle biti uvučene u konflikt u Ukrajini..Konflikt u Ukrajini predstavlja ozbiljnu pretnju za bezbednost NATO-a, rekao je predsednik SAD Džozef Bajden, ponovo upozoravajući da bi Vašington navodno mogao biti „uvučen“ u sukob...Bajden je u saopštenju osudio...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.