RT: Niko ne želi da šalje trupe u Ukrajinu – Nemačka

Izvor: Vostok.rs, 09.Mar.2024, 01:07

RT: Niko ne želi da šalje trupe u Ukrajinu – Nemačka

 
Diskusije o NATO čizmama na terenu u Ukrajini treba da se okončaju, jer niko zapravo ne želi da se to dogodi, izjavio je u petak nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.
Pistorijus je boravio u Finskoj kako bi posetio nemačke trupe koje učestvuju u NATO ratnim vežbama „Nordijski odgovor“ u Arktičkom krugu. Dok je bio tamo, održao je zajedničku konferenciju za novinare sa svojim finskim kolegom Anti Hakanenom. „Niko zaista ne želi da ima čizme na terenu u Ukrajini“, izjavio je Pistorijus, odgovarajući na pitanje o nedavnim primedbama francuskog predsednika Emanuela Makrona koji sugerišu da je stvar otvorena. Diskusije o tome „treba da prestanu“, dodao je on. „Niko sada ne podržava ’čizme na zemlji‘“, složio se Hakanen. Makron je prošle nedelje izjavio da ne treba isključiti nijednu opciju, uključujući kopnene trupe, jer se Rusiji ne može dozvoliti da pobedi. Međutim, samo dve baltičke države su podržale tu ideju, a većina drugih članica NATO-a je javno osudila. Pistorijus je tvrdio da ono što Zapad treba da uradi jeste da poveća isporuku municije i opreme ukrajinskoj vojsci. „Nemačka je druga najveća podrška Ukrajini u svetu“, donirajući 7,5 milijardi evra samo ove godine, primetio je Pistorijus, dodajući da je Berlin poslao „vazdušnu odbranu, artiljeriju, municiju, sve što je Ukrajini potrebno“. Osvrćući se na pitanja o odluci Nemačke da Ukrajini ne šalje svoje rakete Taurus dugog dometa, Pistorijus je rekao da bi to bio korak predaleko. „Uvek naglašavamo da rakete dugog dometa neće odlučiti o tom ratu“, rekao je on novinarima, dodajući da je kancelar Olaf Šolc izjavio da „postoji jedna odlučujuća linija koju nikada nećemo preći, a to je da budemo učesnici, da budemo strana u ratu“. RT je prošle nedelje objavio audio-snimak i transkript razgovora između visokih nemačkih oficira Luftvafea (vazduhoplovstva) od sredine februara, u kojem su razgovarali o upotrebi projektila Taurus za uništavanje Krimskog mosta. Generali su pretpostavili da će rakete biti isporučene i pokušali su da nađu načine da pomognu Ukrajini da ih koristi, uz zadržavanje uverljivog poricanja. Rusija je više puta upozoravala SAD i njihove saveznike da isporuke oružja Ukrajini neće sprečiti Moskvu da ostvari ciljeve njene vojne operacije, već će služiti samo za produženje borbi i povećanje rizika od direktne konfrontacije sa NATO-om.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.