RT: Napuštanje engleskog jezika je „glupo“ – Lavrov

Izvor: Vostok.rs, 04.Jan.2024, 23:27

RT: Napuštanje engleskog jezika je „glupo“ – Lavrov

 
Engleski je koristan jezik i Rusi ne bi trebalo da ga se odriču samo da bi se inatili Zapadu, kao što je Kijev napustio ruski jezik u inat Moskvi, izjavio je u četvrtak u Moskvi ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Lavrov je ugostio 11-godišnju devojčicu iz Luganska po imenu Anastasija u okviru dobrotvorne kampanje „Drvo želja“. Kada je ministru spoljnih poslova rekla da uči engleski, on ju je pohvalio i dodao da je to dobar jezik za poznavanje. „Mislim da nisu u pravu oni koji kažu \'Pa oni dižu ceo svet protiv nas, pa hajde da se sklonimo od engleskog jezika.\' To je glupo, jer jezik nema veze s tim“, izjavio je ministar. „To je isto kao kada je [ukrajinski predsednik Volodimir] Zelenski zabranio ruski jezik, rusko obrazovanje i ruske medije u Ukrajini“, dodao je on. Neki ruski zakonodavci su se pozabavili idejom da smanje status engleskog jezika na svim nivoima obrazovanja, od obaveznog do fakultativnog. Sultan Hamzajev, član Državne dume iz vladajuće partije „Jedinstvena Rusija“, tvrdio je u aprilu da je engleski postao glavni međunarodni jezik samo zato što škole to nalažu. „Moramo da se odmaknemo od prozapadnog kursa u ruskom obrazovnom sistemu“, izjavio je Hamzajev tada medijima, ističući da nema smisla prisiljavati rusku decu da uče engleski kada svet takođe čine Kina, Indija, Afrika, arapske države i Latinska Amerika. SAD, Britanija i Kanada bile su među najočiglednijim pristalicama Ukrajine u sukobu sa Rusijom i predvodile su kampanju za „ukidanje“ ruskog jezika, kulture i nasleđa širom Zapada, ili njegovo preimenovanje u „ukrajinski“. Sam Lavrov tečno govori engleski, francuski, divehi (govori se na Maldivima) i sinhalski (koji se koristi na Šri Lanki), zajedno sa svojim maternjim ruskim. „Drvo želja“ je dobrotvorna kampanja koja pomaže deci iz različitih sredina da ostvare svoje želje oko novogodišnjih praznika. Od svog osnivanja 2018. godine „ispunila” je želje 107.000 dece. Pored Anastasije – koja je želela da ga lično upozna – Lavrov je ove nedelje ispunio još dve želje, pomažući 14-godišnjoj Kseniji iz Amurske oblasti da dobije gramofonsku ploču i 11-godišnjem Arseniju iz Moskve da odigra šah sa velemajstorom Sergejem Karjakinom.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RT: Ukrajina može da radi sa Trampom – ministar spoljnih poslova Ukrajine

Izvor: Vostok.rs, 05.Jan.2024, 00:32

 . Videti kako Donald Tramp ponovo postaje predsednik SAD ne bi bila katastrofa za Kijev, koji bi našao način da sarađuje sa njim, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.. Tramp, koji je bio predsednik od 2017. do 2021. godine, ponovo se kandiduje za Belu kuću protiv...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.