RT: Ministri G7 će objaviti mapu puta za korišćenje zamrznute ruske imovine

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2024, 22:48

RT: Ministri G7 će objaviti mapu puta za korišćenje zamrznute ruske imovine

 
Ministri finansija zemalja Grupe 7 će u subotu objaviti zajedničko saopštenje u kojem će izraziti svoju podršku korišćenju prihoda od oko 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini, objavio je Blumberg u petak.
Ministri finansija Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i SAD razgovaraće o Ukrajini na sastanku u subotu u italijanskom gradu Streza, uoči samita lidera G7 u junu. Uoči sastanka, SAD su vršile pritisak na svoje evropske saveznike da iskoriste budući profit od imobilisanih ruskih fondova kao garanciju za zajam Kijevu od više milijardi dolara. Dok se Vašington u početku zalagao za potpunu zaplenu ovog novca, Evropljani su se usprotivili, navodeći pravna pitanja i potencijalnu štetu finansijskom kredibilitetu Zapada. Prema nacrtu saopštenja koji je video Blumberg, šefovi finansija će izjaviti da „razgovaraju o potencijalnim šemama da se prihodi proistekli iz imobilizovane ruske suverene imovine iskoriste u korist Ukrajine“. „Ponovo potvrđujemo da će, u skladu sa našim pravnim sistemima, ruska suverena imovina u našim jurisdikcijama ostati nepokretna sve dok Rusija ne plati štetu koju je nanela Ukrajini“, dodaje se u dokumentu. SAD i EU blokirale su procenjenih 300 milijardi dolara imovine koja pripada ruskoj centralnoj banci od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. Američke banke imaju oko 6 milijardi dolara od ove sume, a ostatak u Evropi, prema izveštaju medija. Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je da bi ova imovina mogla da garantuje zajam do 50 milijardi dolara za Kijev.  Međutim, više zvaničnika je Rojtersu izjavilo da evropski ministri i dalje nisu uvereni u legalnost takvog poteza. Jelen je takođe priznala da u subotu neće biti doneta konkretna odluka, rekavši novinarima u četvrtak da očekuje da će saopštenje uključiti „opšti dogovor o konceptu“, a ne bilo kakve precizne brojke. Rusija je više puta upozoravala da bi zaplena njene imovine predstavljala krađu i izazvala odmazdu. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak dekret kojim se dozvoljava da se svaka šteta uzrokovana američkim planom nadoknadi imovinom u vlasništvu Amerike u Rusiji. Ruska vlada i centralna banka bi bile ovlašćene da traže obeštećenje za takve gubitke preko ruskog suda.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.