RT: Kremlj upozorava Zapad na „ozbiljne posledice“ ako se zapleni ruska imovina

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2023, 00:49

RT: Kremlj upozorava Zapad na „ozbiljne posledice“ ako se zapleni ruska imovina

 
SAD će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako konfiskuju zamrznutu rusku imovinu i pošalju je u Ukrajinu, upozorio je u sredu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Komitet za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa odobrio je u utorak nacrt zakona nazvan „Zakon o izgradnji ekonomskog prosperiteta i prilika za Ukrajince“, koji bi ovlastio predsednika da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu pod američkom jurisdikcijom, sa izuzetkom diplomatske imovine. Državni sekretar bi tada mogao da koristi novac za finansiranje humanitarne pomoći i rekonstrukcije Ukrajine. U razgovoru sa novinarima, Peskov je svaki takav korak opisao kao „nezakonit” i „suprotan svim mogućim pravilima”. On je dodao da bi to „rezultovalo ozbiljnim sudskim troškovima za one koji bi donosili takve odluke i sprovodili ih“. Ruska odmazda „verovatno neće biti oko za oko, već ona koja služi našim interesima na najbolji način“, izjavio je portparol Kremlja, napominjući da će potez SAD „naravno biti osporavan, i to osporavan na neodređeno vreme od strane naše zemlje”. Predlog zakona, koji je odobrilo 40 članova Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, eksproprijaciju predstavlja kao sprovođenje obaveze Rusije da nadoknadi štetu koju je pretrpela Ukrajina. „Konfiskacija i prenamena ruske suverene imovine od strane Sjedinjenih Država je u vitalnom interesu nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država“, navodi se u dokumentu. Prema tom predlogu, ruska imovina bi takođe mogla da se koristi za podršku „dobrobiti naroda Ukrajine“. Nacrt zakona ne precizira koja vrsta potrošnje bi se kvalifikovala. SAD i njihovi saveznici zamrznuli su rusku državnu imovinu vrednu 300 milijardi dolara u okviru svoje kampanje kažnjavanja Moskve. Bilo je brojnih poziva da se novac konfiskuje i donira Kijevu, iako su neki zapadni zvaničnici upozorili da bi takav potez bio ilegalan. Sponzori američkog zakona tvrde drugačije. Rusija je zamrzavanje svoje imovine označila kao čin krađe i tvrdi da to podriva globalni uticaj Zapada. „Činjenica da su nam zamrznuli devizne rezerve – pa, mi smo već zaradili duplo više. Ne radi se o ovih 300 milijardi dolara, već o eroziji poverenja u one koji se tako ponašaju“, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u septembru. Nacije koje cene svoj suverenitet i koje su zabrinute zbog mogućih zapadnih represalija sve više izbegavaju finansijske instrumente i mehanizme koje kontroliše Zapad, navodi rusko rukovodstvo.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Nema američkog novca za Ukrajinu – USAID

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2023

Američka vladina agencija koja nadgleda program humanitarne pomoći Vašingtona za Ukrajinu upozorila je zakonodavce da su sredstva ponestala, što Kijevu dovodi u opasnost od ekonomske propasti ako se ne izdvoji više novca usred sukoba sa Rusijom.. „Nemamo više direktne budžetske podrške“,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.