Nema američkog novca za Ukrajinu – USAID

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2023, 00:46

Nema američkog novca za Ukrajinu – USAID

Američka vladina agencija koja nadgleda program humanitarne pomoći Vašingtona za Ukrajinu upozorila je zakonodavce da su sredstva ponestala, što Kijevu dovodi u opasnost od ekonomske propasti ako se ne izdvoji više novca usred sukoba sa Rusijom.
„Nemamo više direktne budžetske podrške“, izjavila je u sredu Erin Meki, pomoćnica administratora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) pred Komitetom za spoljne poslove Senata u Vašingtonu. „Poslednja tranša je isplaćena na kraju fiskalne godine. Ovo ugrožava, posebno u narednim mesecima, sposobnost Ukrajine da održi svoju ekonomsku stabilnost dok nastavlja da se bori u ratu. Hitno je." Poslednja fiskalna godina američke vlade završena je 30. septembra. Ukrajina se oslanja na Vašington ne samo kao svog najvećeg dobavljača oružja, već i na novac za pokrivanje svojih nevojnih troškova. Predsednik Džo Bajden predložio je zakon o hitnoj potrošnji od 106 milijardi dolara koji kombinuje pomoć za pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije i Izraela u borbi protiv Hamasa. Takođe uključuje 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći vezanu za oba sukoba. Meki je izjavila da je pomoć USAID-a omogućila Ukrajini da potroši sav sopstveni državni prihod na odbranu, uključujući plate vojnika. „To znači da oni nemaju nikakve resurse da se brinu o svom narodu i upravljanju“, dodala je ona. Takvi izdaci kao što su plaćanje prosvetnih radnika, policije i zdravstvenih radnika bili bi suspendovani bez odobrenja novog finansiranja iz SAD, izjavila je Meki. Produženi prekid finansiranja bi osakatio ukrajinsku ekonomiju, tvrdi ona, dajući ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prednost u trenutnom sukobu. „Ako njihova ekonomija propadne, Putin će pobediti. Protivljenje Kongresa Bajdenovoj politici u Ukrajini poraslo je poslednjih meseci. Predstavnički dom koji kontrolišu republikanci usvojio je prošle nedelje zakon o pomoći samo Izraelu u iznosu od 14 milijardi dolara, ostavljajući da se o novom finansiranju Ukrajine odlučuje odvojeno. Senat pod kontrolom demokrata blokirao je u utorak nacrt Predstavničkog doma, zahtevajući da se umesto toga odobri Bajdenov paket pomoći. Kongres je prethodno odobrio 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini u četiri kruga zakona. Meki je upozorilao da bi bez odobrenja nove tranše finansiranja, ukrajinska vlada „morala da upotrebi hitne mere, kao što je štampanje novca ili neplaćanje kritičnih plata, što bi moglo dovesti do hiperinflacije i ozbiljno naštetiti ratnim naporima“. Izvor: RT (F)  

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.