RT: Kremlj upozorava SAD zbog namere da predaju rusku imovinu Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2023, 23:41

RT: Kremlj upozorava SAD zbog namere da predaju rusku imovinu Ukrajini

 
Moskva smatra da je blokiranje, zaplena ili zadržavanje njene državne imovine i rezervi, kao i imovine njenih građana, nezakonito, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u četvrtak.
On je tokom brifinga za štampu odgovarao na pitanje o obećanju SAD da će prebaciti zamrznuta ruska sredstva Ukrajini. Svaki pokušaj korišćenja sredstava koja su blokirale SAD i njeni evropski saveznici na kraju će dovesti do pravnog postupka, upozorio je Peskov i dodao da „nijedan od slučajeva takvog nezakonitog zadržavanja neće ostati bez pažnje“. „Tvrdnje da su uspeli da pronađu legitimne osnove za nastavak ove nezakonitosti su besmislice“, izjavio je on. Ove izjave su usledile nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je u sredu doputovao u Ukrajinu, najavio planove da Kijevu obezbedi 5,4 miliona dolara imovine zaplenjene od sankcionisanih ruskih biznismena. Sredstva su deo novog paketa podrške od milijardu dolara i biće usmerena na pomoć ukrajinskim veteranima iz vojnog sukoba, izjavio je američki zvaničnik. „Prvi put u Ukrajinu prenosimo imovinu zaplenjenu od sankcionisanih ruskih oligarha, koja će se sada koristiti za podršku ukrajinskim vojnim veteranima. Oni koji su omogućili Putinov agresorski rat treba da plate za to“, izjavio je Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom. SAD su navodno pružile Ukrajini više od 43 milijarde dolara pomoći od izbijanja neprijateljstava u februaru 2022. Vašington već neko vreme istražuje načine da iskoristi zamrznutu rusku imovinu za pokrivanje troškova obnove Ukrajine nakon sukoba. Američko ministarstvo pravde pokrenulo je namensku jedinicu pod nazivom KleptoCapture kako bi pomogla u sprovođenju sankcija prema zvaničnicima ruske vlade i biznismenima, ciljajući njihove jahte, avione, nekretnine i drugu imovinu. U međuvremenu, Peskov je naglasio da su tužbe za imobilisana ruska sredstva već u toku u mnogim zemljama i da su neki preduzetnici postigli uspeh „uključujući žalbe na nezakonite radnje istražne prirode i nezakonite pretrese protiv njih“. Moskva je više puta nazivala pokušaje Zapada da konfiskuje zamrznutu rusku imovinu „varvarstvom“ i „krađom“, preteći da će odgovoriti u naturi, ako bude potrebno.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Ruska ekonomija nadmašila očekivanja – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2023

 . Ekonomska klima u Rusiji je mnogo bolja nego što se očekivalo, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare u četvrtak.. „Sve ide mnogo bolje nego što je moglo da prođe“, izjavio je on novinarima usred nedavnog slabljenja rublje zajedno sa nestašicom dizela...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.