RT: Kijev traži borbene avione i rakete dugog dometa

Izvor: Vostok.rs, 26.Jan.2023, 16:07

RT: Kijev traži borbene avione i rakete dugog dometa

Kijev je pozvao zapadne zemlje da isporuče borbene avione i rakete dugog dometa, pozivajući na još oružja nakon što su se Sjedinjene Države i Nemačka dogovorile da pošalju teške borbene tenkove. Govoreći tokom video obraćanja, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je svojim nemačkim i američkim kolegama na njihovoj odluci da pošalju tenkove, ali je brzo prešao na potrebu Ukrajine za dodatnim naoružanjem. „Moramo i da otvorimo isporuke raketa dugog dometa Ukrajini, to je važno, moramo da proširimo našu saradnju i u artiljeriji“, rekao je on i dodao da su njegovoj zemlji potrebni i borbeni avioni i da su „brzina i obim sada ključni“.
  Odluka Vašingtona da pošalje 31 tenk "Abrams" prekinula je zastoj u Berlinu, koji je odbio da pošalje sopstvene tenkove "Leopard 2" i nijue dozvoljavao saveznicima da ih isporuče u Kijev osim ako SAD ne slede njihov primer. Ukrajinski zvaničnici su se dugo zalagali za tešku tehniku, posebno M1 "Abrams", između ostalih naprednih sistema naoružanja sa Zapada. Savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, rekao je juče za "Telegraf" da očekuje da će ukrajinski pokrovitelji na kraju obezbediti rakete dugog dometa, tvrdeći da će one biti „deo pregovaračkog procesa“ za sledeću isporuku oružja Kijevu. „Trenutno vidimo oštru promenu raspoloženja među političkim elitama evropskih zemalja, koje shvataju da moramo da prebacimo svu opremu, uključujući i oklopna vozila“, rekao je on. „I mi ćemo postići, siguran sam, bez sumnje, sporazum o raketama dugog dometa.“ On je dodao da će „samo ove rakete omogućiti da se uništi skoro celokupna infrastruktura ruske pozadinske armije“. Pozivajući se na neimenovane izvore, "Telegraf" je izvestio da vlada Velike Britanije „nije isključila“ rakete većeg dometa, ali da trenutno nema planove da ih isporuči. Vašington je ranije odbio ukrajinske zahteve za rakete zemlja-zemlja ATACMS, koje imaju domet od oko 305 km) iako je nejasno da li bi to, kao i odluka M1 Abrams, mogla biti podložno promenama. Moskva je više puta pozivala zapadne zemlje da zaustave dotok oružja u Ukrajinu, navodeći da će to oružje samo produžiti sukob i učiniti nemogućim sporazumno rešenje. Ruski ambasador u SAD, Anatolij Antonov, osudio je predstojeće isporuke tenkova kao „još jednu očiglednu provokaciju“, insistirajući da će ruske snage „uništiti“ tu tehniku. Izvor: RT Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu. Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Vostok

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Slanje tenkova Ukrajini oživelo debatu o borbenim avionima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 27.Jan.2023, 08:18

Nakon što su SAD i Nemačka pristali da šalju tenkove u Ukrajinu, Kijev traži borbene avione. Zapad je dosad isključivao takvu mogućnost, ali je takođe s razvojem situacije na bojnom polju prešao preko niza tabua.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.