RT: Kijev se „suočava sa teškim otporom“ ruskih trupa – Zelenski

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2023, 16:52

RT: Kijev se „suočava sa teškim otporom“ ruskih trupa – Zelenski

Ruske trupe žestoko reaguju na ukrajinske pokušaje da probiju svoju odbranu usred dugo očekivane kontraofanzive Kijeva, priznao je predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu emitovanom u četvrtak.
Govoreći za NBC Njuz, lider je izjavio da se ukrajinske trupe „suočavaju sa veoma teškim otporom“ i tvrdi da „ako Rusija izgubi ovu kampanju od Ukrajine… zapravo znači gubitak rata“. Uprkos očiglednim poteškoćama, Zelenski je pokušao da optimistično okrene situaciju na bojnom polju, opisujući vesti sa prve linije fronta kao „generalno pozitivne, ali je veoma teško“. Ukrajinski predsednik je takođe ponovio pozive da se Kijevu isporuče borbeni avioni F-16, uz obrazloženje da isporuku ometa birokratija. „Gubimo vreme, gubimo ljude i, što je najvažnije, gubimo svoju prednost“, izjavio je Zelenski, insistirajući da bez davanja Ukrajini moderne zapadne letelice „Rusija kontroliše vazduh“. Napomene Zelenskog usledile su pošto je Vašington post citirao zvaničnike u Kijevu koji su rekli da Ukrajina nerado odlaže svoje napade na Rusiju. Prema pisanju lista, Ukrajina želi da demonstrira pravi napredak na bojnom polju pre zime, kako bi uverila svoje zapadne pristalice da može da pobedi. Međutim, Postovi izvori su upozorili da bi ofanzivna akcija rezultirala velikim gubicima u ljudstvu i opremi, za koje su tvrdili da će biti pogoršani nedostatkom mlaznjaka zapadne proizvodnje i artiljerije velikog dometa potrebne za napad na ruske ciljeve daleko od linije fronta. Ukrajinske snage su 4. juna pokrenule ofanzivu velikih razmera, više puta pokušavajući da probiju ruske linije na nekoliko delova fronta. Njihovi napori su bili bezuspešni, navodi rusko Ministarstvo odbrane. Moskva je u sredu procenila gubitke na ukrajinskom frontu na 7.500 poginulih ili ranjenih vojnika od početka ofanzive. U utorak je ruski predsednik Vladimir Putin takođe tvrdio da Ukrajina „prima velike žrtve“, za koje je izjavio da su veće od ruskih za faktor deset. Tvrdio je da Kijev nije uspeo da osvoji bilo šta i da je izgubio do 30% opreme koju je isporučio Zapad.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.