RT: Kijev ne nudi stabilne osnove za razgovore – Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2023, 00:23

RT: Kijev ne nudi stabilne osnove za razgovore – Kremlj

 
Beskompromisni stav Kijeva ne ostavlja mogućnost za mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ponavljajući dugogodišnji stav Moskve po tom pitanju.
„[Ruski predsednik Vladimir] Putin je otvoren za razgovore. U subotu je došlo do veoma produktivne razmene sa afričkom delegacijom i ovaj dijalog će se nastaviti“, izjavio je zvaničnik novinarima u utorak. Međutim, „s obzirom na poziciju koju trenutno zauzima ukrajinski režim i pozadinu ove pozicije, ne može se reći da postoje stabilne osnove za eventualne razgovore“, dodao je on. Delegacija od sedam afričkih lidera posetila je Rusiju prošle nedelje nakon putovanja u Ukrajinu, kako bi predstavila mapu puta od deset tačaka koja je osmišljena za okončanje tekućih neprijateljstava između dva suseda. Putin je tokom subotnjeg sastanka svojim gostima objasnio istoriju neuspešnih pregovora o primirju koje su Moskva i Kijev vodili u prvim mesecima sukoba. On je, između ostalog, pokazao stranim liderima nacrt ugovora, koji su ukrajinski pregovarači privremeno prihvatili u Istanbulu prošle godine. Sporazum bi okončao neprijateljstva i osigurao status Ukrajine kao neutralne države sa ograničenom vojnom silom u zamenu za međunarodne bezbednosne garancije. Kijev se ubrzo nakon toga povukao iz pregovora, u onome što je Moskva tvrdila da je zaokret po nalogu SAD. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je od tada potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi razgovori sa Rusijom sve dok Putin ostane na funkciji. Njegova vlada je tvrdila da je njihove jedina opcija da potpuno izbace ruske trupe sa svih teritorija za koje Kijev tvrdi da su njegove. Kijev je sastavio takozvani „mirovni plan“ koji uključuje povlačenje Rusije, reparacije, tribunale za navodne ratne zločince i druge uslove koje želi da ispuni. Zelenski je izjavio afričkim liderima da je njegov plan jedini sa kojim će nastaviti. Rusija je odbacila predlog, nazivajući ga odvojenim od stvarnosti.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.