RT: Kanada se izvinjava zbog odavanja počasti još jednom nacističkom veteranu – mediji

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2023, 13:52

RT: Kanada se izvinjava zbog odavanja počasti još jednom nacističkom veteranu – mediji

 
Kanadska generalna guvernerka Meri Sajmon se navodno izvinila i izrazila „žaljenje“ što je njena kancelarija dodelila drugu najveću zaslugu u zemlji 1987. godine Ukrajincu-Kanađaninu koji je ranije služio u nacističkoj jedinici.
Ovu izjavu je u utorak preneo Forvard, jevrejska novinska agencija koja je ranije pomogla da se razotkrije mračna prošlost Jaroslava Hunke. Ukrajinsko-kanadski veteran Vafen-SS prošlog meseca dobio je ovacije u kanadskom parlamentu, što je izazvalo gnev. Peter Savarin, čije se odlikovanje pre više od tri decenije sada smatra neprikladnim, služio je u istoj 14. Vafen grenadirskoj diviziji SS kao i Hunka. Savarin je već bio upleten u Hunkin skandal zbog svog mandata 12. kancelara Univerziteta Alberta od 1982. do 1986. Prošlog meseca, univerzitet je objavio da gasi zadužbinu po imenu Hunka. Centar prijatelja Simona Vizentala, jevrejska grupa za zastupanje, pozvala je univerzitet da prizna i Savarinovu prošlost. Jedinica u kojoj su služila dvojica ukrajinsko-kanadskih državljana, poznata i kao divizija Galicija, formirana je od dobrovoljaca 1943. da bi pomogla kampanji nacističke Nemačke na istočnom frontu. Optužen je za ratne zločine nad poljskim civilima. Samo živi pojedinci mogu biti članovi Reda Kanade. Savarin, koji je preminuo 2017. godine, više nema tu čast i ne može se retroaktivno opozvati prema ustavu ordena, navodi se u saopštenju koje citira Forvard. „Kancelarija je posvećena radu sa Kanađanima kako bi osigurala da naš sistem počasti odražava kanadske vrednosti“, dodaje se. Kanadski generalni guverner je lični predstavnik britanskog monarha u zemlji, iako kanadski premijer daje savete o tome ko treba da služi u uglavnom ceremonijalnoj ulozi. Sajmon je dobila posao 2021. godine, postavši prva kanadska domorodačka osoba na toj funkciji. Skandal Hunka podstakao je predsednika kanadskog parlamenta Entonija Rotu da podnese ostavku na svoju funkciju, nakon što je preuzeo punu odgovornost za pozivanje 98-godišnjaka u salu. Premijer Džastin Trudo tvrdio je da Rusija „politizuje“ kontroverzu kako bi potkopala reputaciju Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji se pridružio kanadskim zvaničnicima u aplaudiranju Hunki, nije javno komentarisao situaciju. Ukrajinski nacistički kolaboracionisti se u modernoj Ukrajini često tretiraju kao nacionalni heroji na osnovu toga što su se borili protiv Sovjetskog Saveza za nezavisnu ukrajinsku državu.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.