RT: Desetine stranih plaćenika ubijeno u udaru Iskandera – Rusija

Izvor: Vostok.rs, 24.Apr.2023, 20:28

RT: Desetine stranih plaćenika ubijeno u udaru Iskandera – Rusija

 Desetine stranih plaćenika ubijeno je u napadu na ukrajinski grad Konstantinovka u ruskoj Narodnoj Republici Donjeck, saopštila je Moskva.
U napadu je poginulo do 60 pripadnika takozvane „Gruzijske legije“, a uništeno je 15 vojnih vozila, dok je 20 drugih plaćenika teško ranjeno, saopštio je portparol ministarstva general-potpukovnik Igor Konašenkov na brifingu u ponedeljak. Udar, izveden balističkim raketnim sistemom kratkog dometa Iskander, gađao je biblioteku u Konstantinovki, koju su strani borci koristili za smeštaj i skladištenje municije, dodao je on. „Eliminisani militanti Gruzijske legije bili su umešani u brutalno mučenje i ubistvo ruskih vojnika u blizini Kijeva u martu prošle godine“, rekao je Konašenkov. Ruska vojska poseduje podatke o svakom stranom plaćeniku koji je povezan sa ubistvom ruskih zarobljenika, tvrdi portparol. „Svako od njih će dobiti svoju zasluženu odmazdu“, dodao je on. Početkom aprila prošle godine na internetu se pojavio jeziv video koji navodno prikazuje ukrajinske snage kako ubijaju ranjenog ruskog vojnika, dok tela nekoliko drugih zarobljenika leže u lokvama krvi u blizini. Najmanje jedan od vojnika na snimku imao je ruke vezane iza leđa i očigledno je upucan u glavu iz neposredne blizine. Njujork tajms je potvrdio autentičnost snimka, rekavši da je snimljen 30. marta u selu u blizini Kijeva. Ukrajinska novinska agencija UNIAN je na društvenim mrežama podelila video sa mesta pogubljenja uz natpis: „Gruzijska legija pomaže Ukrajincima da čiste Kijevsku oblast“. Jedan od pripadnika Gruzijske legije, koji je identifikovan među kijevskim trupama prikazanim na snimku, dao je intervju nekoliko dana nakon incidenta, obećavajući da njegova jedinica neće uzimati ruske zarobljenike. Ruski istražni komitet pokrenuo je krivični postupak zbog pogubljenja, navodeći da su ukrajinske snage „počinile grubo kršenje Ženevske konvencije o ratnim zarobljenicima“. Moskva je prošle godine procenila da se najmanje 350 građana bivše sovjetske republike Gruzije borilo na ukrajinskoj strani tokom sukoba. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.