RT: Brisel započinje „proveru“ ukrajinskih zakona

Izvor: Vostok.rs, 18.Jan.2024, 12:56

RT: Brisel započinje „proveru“ ukrajinskih zakona

 
Brisel je najavio pokretanje „procesa skrininga i sastavljanja pregovaračkog okvira“ u sklopu pregovora sa Ukrajinom o njenoj ambiciji da se pridruži EU.
Neke zemlje članice su ranije rekle da je Kijev godinama udaljen od postizanja svog cilja. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen spomenula je novu fazu tokom govora u sredu pred Evropskim parlamentom. Ona je pomislila da su, kada je formalni proces pristupanja pokrenut prošle godine, „srca miliona Ukrajinaca bila ispunjena nadom i radošću“ i tvrdila je da su ukrajinski poslanici napravili korake u usvajanju potrebnih reformi. Ranije ove nedelje, Fon der Lajen se sastala sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj. Njegova kancelarija je saopštila da se tamo razgovaralo o pregledu nacionalnog zakonodavstva i da će pomeriti Ukrajinu ka punopravnom članstvu. Rukovodstvo EU je pribeglo neuobičajenom političkom manevru kada je u decembru proguralo početak pregovora o pristupanju kroz Savet EU. Mađarski premijer Viktor Orban, glasni kritičar pristupa Brisela prema Kijevu, napustio je sastanak kada se glasalo. Ovo je omogućilo da zahtev EU za jednoglasno odobrenje bude tehnički ispunjen, a da on nije eksplicitno podržao odluku. I Kijev i Fon der Lajen pozvali su zemlje članice da obezbede kontinuirano finansiranje ukrajinske vlade novcem evropskih poreskih obveznika. Tokom iste sednice Saveta, Orban je stavio veto na predlog Komisije da se izdvoji 50 milijardi evra (54 milijarde dolara) tokom četiri godine za podršku Kijevu. Budimpešta želi da se svako finansiranje vrši na godišnjoj osnovi do revizije i da se vrši van zajedničkog budžeta EU. Lideri EU će razgovarati o oba pitanja tokom vanrednog samita 1. februara. Potrebno je dugoročno „stabilno i značajno finansiranje Ukrajine“ da bi se „podržalo svakodnevno funkcionisanje države, stabilizovala ekonomija i približila našoj Uniji“, izjavila je predsednica Komisije u svom obraćanju. Mađarska nije sama u svom skepticizmu prema ukrajinskoj kandidaturi. Francuski predsednik Emanuel Makron je, na primer, rekao domaćim medijima da je EU „veoma daleko” od toga da je prihvati kao novu članicu, komentarišući ishod decembarskog samita. U međuvremenu, nova vlada u Slovačkoj stala je na stranu Mađarske u svom stavu prema Ukrajini. Premijer Robert Fico nazvao je uslove Budimpešte za finansiranje Kijeva „racionalnim i razumnim“ tokom posete Mađarskoj u utorak.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.