RT: Bivši pomoćnik Zelenskog poziva na formiranje nove vlade u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2023, 14:09

RT: Bivši pomoćnik Zelenskog poziva na formiranje nove vlade u Ukrajini

 
Ukrajinska kontraofanziva je propala, njene trupe nisu izgradile odbrambene linije, a predsednik Volodimir Zelenski je dozvolio da korupcija i nesposobnost cvetaju, izjavio je u subotu bivši savetnik Aleksej Arestovič. Novi izbori su jedini izlaz iz ćorsokaka, tvrdi on.
Fokus Zelenskog na odbranu donbaskog grada Artjomovska (poznatog kao Bahmut u Ukrajini) po svaku cenu, ranije ove godine, iscrpeo je ljude i resurse koji su mogli da budu poslati na jug da učestvuju u letnjoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, napisao je Arestovič na Telegramu. Sa pogoršanjem vremenskih uslova, kontraofanziva je sada zaustavljena. Četvoromesečna operacija koštala je Ukrajinu 90.000 ljudi (prema ruskim podacima) i rezultirala je izuzetno minimalnim teritorijalnim dobitkom za Kijev. Ukrajina nije postigla „ništa“, a ruske trupe su prešle na ofanzivne operacije duž celog fronta, izjavio je u petak ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja Savetu bezbednosti UN. Pošto su uloge zamenjene i Ukrajinci sada brane, Arestovič je primetio da ukrajinska vojska nije izgradila odbrambena utvrđenja poput onih koje je postavila Rusija pre ukrajinske ofanzive. „Ovakve strukture bi dramatično povećale borbenu stabilnost naših trupa, nanele bi još veće gubitke Rusima, smanjile opterećenje naših snaga i omogućile da neke od njih budu preusmerene u ofanzivna područja“, napisao je on i dodao da „to nije urađeno, a ovo je naša druga strateška greška”. Daleko od bojnog polja, Arestovič je izjavio da Rusija povećava svoje izdatke za odbranu, pojačava proizvodnju naoružanja i dopire do svojih prijatelja i partnera na globalnom jugu. Ukrajina, naprotiv, „suzbija poslovne, građanske slobode i političke konkurente, svađa se sa susedima i ključnim partnerima i podstiče korupciju“. „Naše rukovodstvo je, po mojoj proceni, odavno iscrpilo granice svoje nadležnosti“, napisao je on. Kako bi izvukao zemlju iz sadašnjeg „ćorsokaka“, on je pozvao vladu Zelenskog da odustane od svoje ranije odluke da ne održi izbore sve do nakon sukoba, i prihvati da se njen cilj ponovnog preuzimanja Krima i vraćanja granica Ukrajine iz 1991. neće ostvariti uprkos „krvi, znoju i suzama“ ukrajinskog naroda. Iako je Arestovič u početku bio optimističan u pogledu šansi za uspeh kontraofanzive, poslednjih meseci je ponudio niz sve mračnijih predviđanja budućnosti zemlje. On je u avgustu predvideo da će invazija na Krim koštati 200.000 života Ukrajinaca, a u septembru je prognozirao da bi sukob mogao da se povuče do 2035. godine.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (f)

Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RT: Zelenski naredio novinarima da ćute o korupciji – ukrajinski mediji

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2023

 . Predsednik Volodimir Zelenski navodno je naredio ukrajinskim novinarima da izbegavaju izveštavanje o korupciji, tvrdi glavni urednik novinske kuće \'Ogledalo nedelje\'.. Ukrajinski predsednik je rekao novinarima da ne pominju ovaj problem do kraja sukoba Rusije i Ukrajine, navodi vodeći...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.