[RAT U UKRAJINI] Uništenje sistema S-300 obe strane raketnom artiljerijom, obaranje drugog ruskog borbenog helikoptera Ka-52 u ovom mesecu, Ukrajinci sporo napreduju

Izvor: TangoSix.rs, 18.Avg.2023, 11:24

[RAT U UKRAJINI] Uništenje sistema S-300 obe strane raketnom artiljerijom, obaranje drugog ruskog borbenog helikoptera Ka-52 u ovom mesecu, Ukrajinci sporo napreduju

Blizu smo početka 19. meseca rusko-ukrajinskog rata.
U nedelji za nama Ukrajinci su na frontovima ostvarili određeni napredak samo u Zaporoškoj oblasti, i to u rejonima mesta Urožajnoje i Rabotino. Sa druge strane ruske snage su u Harkovskoj oblasti nastavili sa minimalnim prodorima krećući se prema gradu Kupjansku.
Rusi su i u proteklih nekoliko dana krstarećim raketama i dronovima-samoubicama napadali ukrajinsku infrastrukturu, između ostalih, luke Izmail i Reni >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << na Dunavu u Odeskoj oblasti. Uništeni su ili teško oštećeni hangari i skladišta žitarica kao i poljoprivredna i građevinska mehanizacija.
Nova vojna pomoć SAD Ukrajini vredna je 200 miliona dolara i obuhvata dodatne rakete za sisteme PVO Patriot, dodatne rakete GMLRS za sisteme raketne artiljerije HIMARS, artiljerijske granate 105 i 155 mm, tenkovske granate 120 mm, protivoklopne sisteme među kojima su i TOW i Javelin, 12 miliona komada različite streljačke municije, 37 vozila tegljača, 58 cisterni za vodu, sredstva za razminiranje, rezervne delove i drugu opremu.
Deo norveškog C-UAS sistema CORTEX Typhon / Foto: Kongsberg Iz Norveške će Ukrajincima stići određeni broj sistema za borbu protiv besposadnih sistema (C-UAS) tipa CORTEX Typhon u vrednosti od 56 miliona funti koje je, preko ‘‘Međunarodnog fonda za Ukrajinu‘‘ obezbedilo Ujedinjeno Kraljevstvo. Nemačka je poslala dva lansera raketnog sistema PVO Iris-T, prvi put u verziji Iris-T SLS.
U 13. paketu naoružanja i vojne opreme Švedska obezbeđuje rakete vazduh-vazduh AIM-120B koje će prvo biti predate SAD koje će ih proslediti Ukrajini za raketne sisteme PVO NASAMS. Švedski paket je vredan 310 miliona dolara i obuhvata municiju, transportna sredstva, rezervni delovi i sredstva za razminiranje. Vrednost dosadašnje vojne pomoći Švedske procenjuje se na oko 1,85 milijardi dolara.

 
Ukrajinska obaveštajna služba objavila je fotografije i snimke besposadnih čamaca opremljenih eksplozivom koje je Ukrajina koristila u napadu na Kerčki most na Krimu 17. jula ove godine. Plovila su nazvana ‘‘Sea Baby‘‘, tu je i naziv «Морський малюк», a šef ukrajinske obaveštajne službe Vasilij Maljuk (čije prezime se očigledno nalazi u ukrajinskom nazivu sistema) izjavio je da su čamci delo njegove službe i da su njima, osim Krimskog mosta, uspešno napadnuti i ruski veliki desantni brod ‘‘Olenogorskij gornjak‘‘, kao i tanker SIG.

 
Onima koji prate dejstva avijacije i PVO, najinteresantniji događaji u ovom periodu bilo je uništenje raketnih sistema S-300 obe strane. U Hersonskoj oblasti uništeni su delovi baterije ruskog S-300V4 dok je u Nikolajevskoj oblasti pogođen položaj ukrajinske PVO naoružanog raketnim sistemom S-300PS. Interesantno da je na oba sistema dejstvovano preciznom raketnom artiljerijom.
Pogodak ruskog i ukrajinskog S-300 zabeležen je kamerama besposadnih letelica. Ukrajinci navode da su u južnom delu Hersonske oblasti uništili ruski S-300V4 i to vođenim raketama GMLRS sistema HIMARS. Na objavljenim snimcima se vidi da su uništena samohodna lansirna oruđa 9A83M i 9A84M, kao i da su pogođeni i oštećeni još jedan lanser 9A83M, i lakše oštećeni osmatračko-akvizicijski radar 9S19 Imbir i radar za praćenje ciljeva i navođenje raketa 9S32.

 
Rusko ministrarstvo odbrane je objavilo snimak uništenja vatrene jedinice ukrajinskog S-300PS u Nikolajevskoj oblasti. Tvrdi se da je položaj pogođen vođenim raketama sistema zemlja-zemlja Tornado-S, a najverovatnije su pogođeni radar za vođenje raketa 30N6 i dva samohodna lansirna oruđa 5P85S i D.

 
Od vazduhoplovnih gubitaka u ovoj nedelji imamo dokazani gubitak ruskog Ka-52, helikopter je oboren u Zaporoškoj oblasti, severno od mesta Novoprokopivka. Nezvanični izvori navode da se pilot uspešno katapultirao dok je navigator poginuo. Spekuliše se da je letelica pogođena švedskim raketnim sistemom RBS-70. To je u avgustu ove godine drugi oboreni Ka-52, prethodni je uništen 7. avgusta za šta takođe postoje verodostojni podaci i dokazi.
Smatra se da je do sada u ratu u Ukrajini Rusija izgubila preko 40 helikoptera ovog tipa, ali se ipak mora naglasiti da se, osim oborenih, računaju i letelice uništene na zemlji, ili helikopteri koji su se iz različitih razloga srušili, a tu su ubrojani su i Kamovi koji su pretrpeli manja ili veća oštečenja.
The post [RAT U UKRAJINI] Uništenje sistema S-300 obe strane raketnom artiljerijom, obaranje drugog ruskog borbenog helikoptera Ka-52 u ovom mesecu, Ukrajinci sporo napreduju appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.