[RAT U UKRAJINI] Rusija koristi hipersonične rakete Cirkon, čeka se odluka Švedske o slanju borbenih aviona Gripen Ukrajini

Izvor: TangoSix.rs, 01.Mar.2024, 08:00

[RAT U UKRAJINI] Rusija koristi hipersonične rakete Cirkon, čeka se odluka Švedske o slanju borbenih aviona Gripen Ukrajini

U prvoj nedelji treće godine rata u Ukrajini, incijativa na frontu je i dalje na ruskoj strani. Nakon pada grada Avdejevka u Donjeckoj oblasti, Rusi su nastavili s napredovanjem zapadno od grada i isterali Ukrajince iz još nekoliko mesta. U Zaporoškoj oblasti ruske snage su ostvarile manje uspehe u rejonu naselja Robotine i Verbove, jedinim mestima gde su prošlog leta Ukrajinci imali prodore u neuspeloj kontraofanzivi.
Za uspehe u Donjeckoj oblasti sasvim sigurno je zaslužna i ruska >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << avijacija.
Ukrajinski izvori navode je u periodu od 1. do 26. februara na ukrajinske pozicije širom fronta bačeno oko 1.200 inercijalno i satelitski vođenih avio-bombi, od toga najviše u rejonu Avdejevke. Pri tom se navodi da je 16. februara palo najviše u jednom danu, čak 151 bomba, od čega 94 oko Avdejevke. Po tome je februar rekordan mesec kada je reč o ovako upotrebljenim vazduhoplovnim ubojnim sredstvima.
Najviše borbi trenutno se vode u Donjeckoj oblasti / Grafika: ISW Navodno, Rusi su platili visoku cenu prilikom upotrebe avijacije.
Ukrajinski zvaničnici navode da je njihova PVO u februaru oborila 13 ruskih aviona, od toga 10 taktičkih bombardera Su-34, dva višenamenska borbena aviona Su-35S i leteći radarski sistem A-50. Za sada međutim ne postoje verodostojni dokazi da je oboren i jedan Su-34, dok Rusi tvrde da su sami oborili dva Su-35S i A-50.
Rusija u borbenim dejstvima u Ukrajini koristi hipersonične rakete 3M22 Cirkon, što je juče u godišnjem obraćanju parlamentu potvrdio ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajinci su još ranije tvrdili da su Rusi prilikom napada na ciljeve oko Kijeva 7. februara koristili pomenuto oružje. Direktor kijevskog Naučno-istraživačkog instituta za forenzička ispitivanja Oleksandr Ruvin izjavio je da se to može dokazati analizirajući ostatke rakete koji su i prikazani javnosti. Oznake na delovima i fragmentima, komponente i delovi navodno odgovaraju opisu Cirkona.
Navodni ostaci ruske rakete 3M22 Cirkon Prikazani su ostaci motora i upravljačkih mehanizama, kompletni podsklopovi su označeni odgovarajućom oznakom 3L22, 3B22, što ukazuje na opštu oznaku rakete 3M22. Pored toga, vijci na upravljačkim mehanizmima imaju oznake u obliku brojeva 26, što je karakteristika Cirkona. Kako se još navodi, ostale oznake na olupini rakete ukazuju na datum proizvodnje njenih sastavnih delova odnosno da su proizvdene u periodu 2023-2024 godine.
Kako je Cirkon pre svega namenjen za protivbrodsku borbu, do sada je bilo poznato da se lanseri ovih raketa nalaze samo na ruskim ratnim brodovima, odnosno za sada na fregatama projekta 22350 tipa Admiral Gorškov i višenamenskim podmornicama na nuklearni pogon projekta 885 Jasenj i 885M Jasenj-M. Međutim, pre nego što je počeo rat u Ukrajini, pojavile su se spekulacije da se radi i na o obalnoj varijanti, odnosno kopnenom mobilnom lanseru.
Različiti podaci govore da je brzina rakete 8-9 maha, da je domet do 1.000 km, visina leta do 28 km, kao i da je masa bojeve glave 300-400 kg.
Ukrajinski piloti i tehničari završili uvodnu obuku za Gripen / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six Priča o slanju švedskih višenamenskih borbenih aviona Gripen Ukrajini je i dalje aktuelna.
Postoje izveštaji da su ukrajinski piloti završili uvodnu obuku za ovaj tip aviona i da se čeka odluka švedskih političara da se avioni isporuče Kijevu. Prethodno je švedska vlada još u septembru prošle godine objavila da razmatra da se u oviru njene vojne pomoći Ukrajini nađu i borbeni avioni. Takođe, nešto ranije, u junu, Ukrajina je izrazila zainteresovanost za operativnu procenu Gripena sa čime se Švedska složila obezbedivši obuku kako pilotima tako i pripadnicima vazduhoplovnotehničke službe.
Nemački kancelar Olaf Šolc je pre četiri dana izjavio da Nemačka neće isporučiti Ukrajini krstareće rakete Taurus. Tom prilikom je, prema ocenama zapadnih stručnjaka, napravio mogući bezbednosni problem jer je otkrio važan obaveštajni podatak. Šolc je u izjavi naveo da bi slanje nemačkih raketa zahtevalo pomoć vojnika na terenu, pozivajući se na pristup Velike Britanije i Francuske sa sopstvenim sistemima. Pri tom se zna da su ove dve države ranije Ukrajini poslale krstareće rakete Storm Shadow i SCALP-EG.
Britanski list Telegraf preneo je da je poznato da UK pruža obaveštajne podatke o ruskim ciljevima ali da nije jasno koji nivo podrške se daje ukrajinskim snagama prilikom lansiranja raketa. Kako se navodi, vlada UK je sutradan nakon Šolcove izjave objavila da ima mali broj vojnika raspoređenih unutar Ukrajine, precizirajući samo da su neki bili uključeni u medicinsku obuku.
The post [RAT U UKRAJINI] Rusija koristi hipersonične rakete Cirkon, čeka se odluka Švedske o slanju borbenih aviona Gripen Ukrajini appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.