[RAT U UKRAJINI] Rusi tvrde su blizu zauzimanja Bahmuta, da li ukrajinska teritorijalna PVO uskoro ostaje bez raketa sovjetskih sistema, hoće li Ukrajinci odložiti kontraofanzivu za leto?

Izvor: TangoSix.rs, 14.Apr.2023, 10:32

[RAT U UKRAJINI] Rusi tvrde su blizu zauzimanja Bahmuta, da li ukrajinska teritorijalna PVO uskoro ostaje bez raketa sovjetskih sistema, hoće li Ukrajinci odložiti kontraofanzivu za leto?

Najveću pažnju svetske javnosti oko rata u Ukrajini u protekloj nedelji nisu toliko privukli izveštaji sa fronta, koliko senzacionalna vest da su iz jedne američke vojne baze iscurele poverljive informacije povezanih sa rusko-ukrajinskim ratom. Prezentacioni slajdovi u kojima ima prilično interesantnih podataka, koji se sada pomno analiziraju objavljeni su na prilično bizaran način i brzo su se proširili društvenim mrežama. Osoba odgovorna za njihovo neposredno curenje sinoć je >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << uhapšena.
Na frontovima ruske snage napadaju na severnom delu fronta, u rejonu gradića Kremina, potom na istoku u Avdejevki, a i dalje su najveća borbena dejstva u gradu Bahmutu. Ruska strana tvrdi da je pod njenom kontrolom 80 posto teritorije ovog grada koji je već mesecima poprište najžeščih borbi rata u Ukrajini. Zapadni izvori navode da se Rusi spremaju za odbranu Zaporoške oblasti kao i Krima, a Ukrajinci tvrde da će, dugo najavljivanu kontraofanzivu započeti tek na leto, a ne tokom proleća.
Uskoro ostaju ili su već bez raketa? Sistem PVO Buk-M1 ukrajinske vojske U pomenutim poverljivim slajdovima mogu se naći veoma zanimljivi navodi od kojih se jedan odnosi i na našu državu. Na jednom od njih se navodi da se Srbija „posvetila“ da će se „posvetiti“ da izveze „smrtonosnu pomoć“ (kolokvijalan termin za naoružanje ili municiju). Predsednik i ministar odbrane Srbije demantovali su ove navode uz ogradu da se ne može kontrolisati kome krajnji kupac reeksportuje izvezeno.
Međutim, sinoć je bivši Načelnik generalštaba Zdravko Ponoš imenovao konkretne američke kompanije za koje tvrdi da su počele da kupuju municiju od srpskih fabrika u državnom vlasništvu za potrebe Ukrajine.
Osim ove informacije povezane sa Srbijom, pominje se i da se u Ukrajini, navodno, nalazi na desetine vojnika oružanih snaga zemalja članica NATO, navodi se 50 vojnika iz UK, 17 iz Letonije, 15 iz Francuske i 14 iz SAD, na osnovu koga se spekuliše da su u pitanju pripadnici specijalnih jedinica.
Wall Street Journal je objavio da će protivvazduhoplovna odbrana Ukrajine ostati bez raketa za sovjetske raketne sisteme PVO srednjeg i dugog dometa. U navodima se pominje da već od 13. aprila neće biti raketa za sisteme Buk, a do 3. maja ni za sisteme S-300. Ono što je u tim dokumentima još interesantno vezano za vojnu avijaciju jeste podatak da usled jakog elektronskog ometanja, dejstvo ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva američkim vođenim bombama JDAM-ER postaje sve više neprecizno.
Konstantno aktuelna tema je isporuka borbenih aviona Ukrajini, nakon što su Poljska i Slovačka odlučile da pošalju 27 MiG-ova 29, pojavile su se pretpostavke da će lovce ovog tipa uskoro poslati i Bugarska, ali samo u slučaju da se dobije odgovarajuća kompenzacija. Prekjuče se međutim novinarima obratio bugarski ministar odbrane Dimitar Stojanov koji je izjavio da bugarski zvaničnici nikada nisu najavili niti ponudili da se bugarski MiG-ovi poklone Ukrajini.

 
Kao što je već poznato, ukrajinska borbena avijacije ni posle više od 13 meseci rata nije uništena. Tome je doprinelo više faktora, a jedan od njih je upotreba auto puteva, ili čak regionalnih puteva, sa kojih poleću i na koje sleću lovački i jurišni avioni. Potvrda za tako nešto stigla je pre nekoliko dana kada je na društvenim mrežama objavljen snimak na kome se vidi poletanje lovaca MiG-29 i Su-27 sa jednog od odgovarajućih puteva.

 
Prvih 10 dana nisu bila baš najsrećnija za Vazdušno-kosmičke snage Rusije, postoje verodostojni dokazi da su u tom periodu izgubili bar tri letelice. Prvo je 5. aprila najverovatnije oboren desantno-jurišni helikopter Mi-24P za čiju posadu se navodi da je poginula, a objavljen je snimak olupine koja gori. Dva dana kasnije na Tviteru se mogao videti i snimak obaranja jurišnika Su-25, navodi se da se to dogodilo u rejonu Marinke, Donjecka oblast, da je avion pogođen lakim prenosivim raketnim sistemom, na videu se može uočiti da se pilot katapultirao, a ruski izvori navode da je on uspešno evakuisan. Poslednji gubitak se dogodio 10. aprila, na ruskim Telegram kanalima se na osnovu bar dve objave moglo zaključiti da je tog dana oboren borbeni helikopter Ka-52, da je jedan član posade poginuo, a da se drugi spasao zahvaljujući katapultiranju.
The post [RAT U UKRAJINI] Rusi tvrde su blizu zauzimanja Bahmuta, da li ukrajinska teritorijalna PVO uskoro ostaje bez raketa sovjetskih sistema, hoće li Ukrajinci odložiti kontraofanzivu za leto? appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.