RAT U UKRAJINI NIJE SUKOB KINE I EVROPE Trilateralni sastanak lidera Kine, Francuske i EU (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2023, 19:53

"RAT U UKRAJINI NIJE SUKOB KINE I EVROPE" Trilateralni sastanak lidera Kine, Francuske i EU (VIDEO)

Predsednica EK Ursula fon der Lajen prenela je kineskom predsedniku da prekid veza sa Kinom nije poželjna strategija za EU.

Lideri Francuske i EU Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen danas su u Pekingu razgovarali sa kineskim predsednikom Si Đinpingom koji im je rekao da je prioritet Pekinga nastojanje da se okonča rat u Ukrajini.

Si je naglasio da rat u Ukrajini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nije sukob između Kine i Evrope, prenosi CNN.

- Kina poziva sve strane da zadrže smirenost i razboritost i da rade zajedno na stvaranju uslova za mirovne pregovore... Protivimo se pokušajima koji bi dodali ulje na vatru i zakomplikovali situaciju - rekao je Si.

#XiJinping holds trilateral meeting with Macron, von der Leyen pic.twitter.com/eswsgXKVD7

— CGTN (@CGTNOfficial) April 6, 2023

On je dodao da Kina želi da igra aktivnu ulogu u promovisanju mirovnih razgovora i dijaloga.

- Kina podržava Evropu u iznošenju ideja i predloga za političko rešenje ukrajinske krize zasnovano na njenim osnovnim i dugoročnim interesima, i promoviše uspostavljanje balansiranog, efikasnog i održivog evropskog bezbednosnog okvira - navodi se u kineskom saopštenju.

Si je takođe poručio da Kina i Evropa treba da neguju uzajamno poštovanje, da povećaju političko poverenje, ojačaju dijalog i saradnju i podrže stabilnost kinesko-evropskih odnosa.

- U kontekstu ruskog rata protiv Ukrajine, želimo obnovu mira i zato je potrebno da Rusija okonča svoju invaziju i povuče svoje trupe iz Ukrajine - rekla je Fon der Lajen.

U uvodnom govoru Makron je kazao da je mirovno rešenje za Ukrajinu izvodljivo.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.