Putinov plan o primirju pred ostvarenjem?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2014, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinov plan o primirju pred ostvarenjem?

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozitivno ocenjuje mirovni plan ruskog predsednika Putina u sedam tačaka za rešenje ukrajinske krize.

Jagland, koji je trenutno u poseti Moskvi, izjavio je kako je verovatno da će Putinova inicijativa dati dobre rezultate, ali da je problem u tome što u konfliktima kao što je onaj u Ukrajini na obe strane ima radikalnih elemenata koji nastoje da osujete planove za mirno rešenje, prenosi Itar-Tas.

Jagland napominje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako je nužno plan dopuniti još nekim pozitivnim merama.

Jedino SAD ne podržavaju momentalni prekid vatre

Rusija očekuje da sve članice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) podrže plan o obustavi oružanih sukoba u Ukrajini, koji je predložio ruski predsednik Vladimir Putin, rekao je danas ambasador Rusije pri OEBS Andrej Kelin.

"Najvažnije je da podrška bude jednoglasna, uključujući i Vašington", rekao je Kelin, dodajući da bi to bilo od presudnog značaja, prenela je agencija Itar Tas.

"SAD su jedina zemlja koja ne podržava momentalni prekid vatre", rekao je Kelin.

Putin je u sredu objavio mirovni plan od sedam tačaka.

Prema tom planu, Putin je najpre naveo prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka, zatim povlačenje ukrajinskih snaga na razdaljinu sa koje ne može artiljerijom da se gađa po naseljima na jugoistoku zemlje.

Sledeća faza bila bi uspostavljanje objektivne i potpune međunarodne kontrole prekida vatre i praćenje stanja u bezbednosnoj zoni.

Kao četvrtu tačku Putin je naveo prekid dejstava ukrajinske vojne avijacije protiv civila i naselja.

Peta tačka je razmena zarobljenika po sistemu "sve za sve" bez postavljanja posebnih uslova, a šesto uspostavljanje humanitarnih kridora za izbeglice i dostavljanje pomoći u Donbas.

Poslednjom, sedmom tačkom plana predviđeno je direktno pristupanje ekipama za obnovu uništene i oštećene infrastrukture u Donbasu i obezbeđivanje pomoći za popravke.

Putin je izrazio nadu da će rešenje za situaciju u Ukrajini biti usvojeno 5. septembra na sastanku kontakt grupe predstavnika Kijeva i jugoistočne Ukrajine.

Porošenko: Sutra naredba o prekidu vatre u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko najavio je danas da će sutra narediti prekid vatre ukrajinskoj vojsci koja se bori protiv proruskih snaga, čime će biti utrt put sprovođenju mirovnog plana za Ukrajinu.

Porošenko je, u obraćanju na marginama samita NATO u velškom gradu Njuportu, napomenuo da prekid vatre zavisi od ishoda sastanka izaslanika Ukrajine, Rusije i OEBS u Minsku, planiranog za sutra, prenele su agencije.

"Sutra u Minsku biće potpisan dokument koji će omogućiti postepeno sprovođenje mirovnog plana za Ukrajinu", rekao je on i dodao da je od ključnog značaja da prvi element tog plana bude prekid vatre.

"U 14 sati po lokalnom vremenu (12 sati po srednjoevropskom vremenu), uz uslov da sastanak (u Minsku) bude održan, pozvaću Generalštab da naredi obustavu vatre i nadam se da će sprovođenje mirovnog plana početi sutra", rekao je ukrajinski predsednik.

Lideri Donjecka i Luganska spremni za prekid vatre

Politički lideri Donjecka i Luganska Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki saopštili su da su spremni da izdaju naređenje o prekidu vatre ukoliko sutra u Minsku bude potpisan plan o političkom rešenju sukoba u Ukrajini.

Oni su najavili da će sutra dostaviti detaljan plan sa garancijama u Minsk, gde će biti održan sastanak kontakt grupe o Ukrajini, navedeno je u saopštenju proruskih lidera, prenela je agencija Itar tass.

Lavrov optužio SAD da ugrožavaju mirovni plan

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je danas SAD da podržavaju "ratobornu stranu" u Kijevu, umesto onu koja radi na pronalaženju političkog rešenja ukrajinske krize.

"To je udar antiruske retorike, upravo u trenutku aktivnih napora za pronalaženje političkog rešenja", izjavio je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

"Treba reći da ratoborna strana, koja je u Kijevu, ima aktivnu podršku u inostranstvu, a u ovom slučaju, u SAD... Oni koji podržavaju ratni put i naoružane radikalne elemente u Kijevu, upravo preuzimaju ogromnu odgovornost, ne samo za nastavak krvoprolića već i za slabljenje legitimiteta poteza ukrajinskog predsednika", dodao je šef ruske diplomatije.

Prema rečima Lavrova, "nije prvi put da je ratoborna strana aktivirana, dok se pojavljuje nada da se iz vojnog sukoba pređe u političko rešenje".

Lavrov je, takođe, upozorio Ukrajinu na planove za pokretanje procesa priključenja NATO, ističući da bi to moglo da ugrozi plan za rešavanje ukrajinske krize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.