Izvor: RTS, 29.Sep.2022, 06:09

Putin sutra potpisuje pristupanje četiri teritorije Rusiji; Zelenski sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

Dvesta osamnaesti dan rata u Ukrajini. Nakon što su se stanovnici četiri ukrajinske oblasti izjasnili za ujedinjenje sa Rusijom, očekuje se da Vladimir Putin prizna rezultate referenduma. Ne priznaju ih Kijev, Vašington, EU, NATO i UN i smatraju da Rusiji treba uskratiti članstvo u Savetu bezbednosti. EK predlaže osmi paket sankcija. Moskva traži hitnu sednicu SB UN zbog Severnog toka. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Posle referenduma u četiri ukrajinske oblasti – Lugansku, Donjecku, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, koje su prema podacima ruskih medija, podržali pripajanje Rusiji, Zapad poručuje da ne priznaje rezultate.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je i novi paket sankcija Rusiji s ciljem da, kako kaže, "Kremlj plati" za eskalaciju sukoba u Ukrajini zbog, kako navode, "lažnog" referenduma o prisajedinjenju četiri ukrajinske teritorije Rusiji.
"Ne prihvatamo lažni referendum i bilo kakvu vrstu aneksije u Ukrajini, i odlučni smo da Kremlj plati za dalju eskalaciju", rekla je Fon der Lajenova novinarima u Briselu, prenosi Rojters.
Predloženi osmi paket sankcija uključuje mere zabrane uvoza ruskih proizvoda, koje bi trebalo da umanje prihod Rusiji za sedam milijardi evra.
Sankcije obuhvataju i zabranu izvoza ključnih tehnologija koje se koriste u vojsci, kao što su proizvodi za avione, elektronske komponente i specifične hemijske supstance, saopštila je Fon der Lajenova.
Navodi i da će paket sankcija postaviti pravnu osnovu za ograničenje cene nafte i zabraniti građanima EU da budu u upravnim telima ruskih državnih kompanija.
Zbog curenja na gasovodu Severni tok, Rusija je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN. Savet bezbednosti sastaće se u petak kako bi se razgovaralo o šteti nastaloj na dva ruska gasovoda ka Evropi i izlivanju gasa u Baltičko more.
Francuska misija pri Ujedinjenim nacijama, koja u septembru predsedava 15-članom savetu, saopštila je da će se na sastanku razgovarati o gasovodima Severni tok na čiju su izgradnju Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara, prenosi Rojters.
Curenje gasa na dve cevi gasovoda, nastalo kao rezultat moguće sabotaže, uzburkalo je tržišta energentima i povećalo zabrinutost za bezbednost.
Gasovod Severni tok 1, nekada glavna ruta za dopremanje ruskog gasa u Nemačku, već je bio zatvoren, ali sada postoje dodatne poteškoće da se reaktivira, a novi gasovod Severni tok 2 tek je trebalo da bude uključen u komercijalne operacije.
NATO i Evropska unija upozorili su na potrebu da se zaštiti kritična infrastruktura od, kako je doslovno formulisano, "sabotaža", iako zvaničnici još nikoga nisu okrivili za incident na sistemu Severni tok i nema nagoveštaja ko bi mogao da stoji iza napada na gasovode Severnog toka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.