Putin je kukavica

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 12:42

"Putin je kukavica"

Zapad nije razumeo ruski režim pre invazije na Ukrajinu 2022, smatra Robert Psecel, bivši izaslanik NATO-a u Moskvi od 2010. do 2015.

Psecel je za KIjev independent ruski rat protiv Ukrajine nazvao direktnim napadom na međunarodno pravo, rekavši da ‘ne treba upasti u zamku dvosmislenosti. “Rusija je ovom invazijom uništila međunarodnu bezbednosnu arhitekturu”, poručio je on.

Taj intervju je dat, kako prenosi Slobodna Dalmacija, samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana pre samita NATO u Viljniusu, na kojem je kandidatura Ukrajine za članstvo u savezu bila visoko na dnevnom redu.

Psecel je preuzeo svoju dužnost 2010. Kada je NATO, predvođen SAD-om, još uvek gledao na odnos s Rusijom kao na “strateško partnerstvo”, podsećajući da je još 2009. godine tadašnji američki predsednik Barak Obama pozvao na “resetovanje” odnosa s Rusijom.

Ta politika je rezultirala Novim START ugovorom o smanjenju američkog i ruskog nuklearnog arsenala 2010. nakon što je Vašington odustao od plana administracije Džordža Buša za izgradnju protivraketnog odbrambenog štita u istočnoj Evropi, koji je Rusija osudila kao pretnju.

“Dakle, plan je bio da sarađujemo kada nama odgovara i to je jedini način”, naglašava Psecel, koji pak dodaje da je ta politika resetovanja bila jednostrana, jer je Rusija anektirala Krim 2014. i izvršila invaziju na Donbas.

Prema njegovim rečima, to je bila prekretnica u odmosu NATO – Rusija. “Bila je to brutalna upotreba sile i morate imati IQ 15 da biste verovali da je postojao bilo kakav demokratski process”, rekao je Psecel, misleći na ruski referendum.

Psecel takođe smatrea da bi NATO trebalo da bude mnogo čvršći u odnosiuma s Rusijom. “Ne možede ta podvučete crtu I da kažete - ovo je linija, ako pređete, bićete povređeni. I onda se pređe granica i nema nikakvih posledica. To je strašno”, rekao je.

Takođe je priznao da je NATO spremao presporo odgovor na aneksiju Krima, ali je ipak vremenom počeo da sluša zemlje članice koje su godinama upozoravale na pretnju ekspanzije Rusije, poput Poljske i baltičkih država.

Psecel je rekao da je NATO tada doživeo dramatičnu promenu, jer je sve više i više zemalja bilo koje su priznale da su istočne članice NATO sve vreme bile u pravu.

Ističe da za vreme njegovog mandata većina članica saveza nije uspela da shvati opseg pretnje Moskve sigurnosti u Evropi.

“Putinov režim je u toliko stvari katastrofa za Rusiju. On je počeo da se plaši 2011., kada su demonstranti marširali Moskvom, zahtevajući poštene izbore. Odednom ste imali metež koji niko ne kontroliše”, rekao je Psecel.

“Onda se vratio uobičajeni obrazac reakcije, a to je da istrebiš neprijatelja umesto da se baviš domaćim problemima. Morali su smisliti agresivniju propagandu i dezinformacije da neprijatelji uvek okružuju zemlju”, dodao je.

Takođe, tvrdi I da su ruske diplomatie postupno postajale sve agresivnijie, a zvaničnici koji su zagovarali “Armagedon” postajali su sve popularniji. “To je stvarno zastrašujuće, ali to je moderna Rusija”, ističe.

Pa ipak, Psecel je rekao da postoji jedan razlog za optimizam, a to je Putinova volja da traje i njegov kukavičluk.

“Ne verujem da je Putin sklon samoubistvu, nakupio je previše bogatstva. Putin je kukavica, čovek koji je spreman da mu se smeju zbog dužine njegovog stola zbog kovida -19. Ako si tolika kukavica, želiš li stvarno da umrep u nuklearnoj razmeni?”, upitao se u intervjuu za Kijiv independent bivši izaslanik NATO-a u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: NATO,   Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.