Prva dama SAD obilazi ukrajinske izbeglice u Rumuniji i Slovačkoj

Izvor: VOA, 05.Maj.2022, 18:55

Prva dama SAD obilazi ukrajinske izbeglice u Rumuniji i Slovačkoj

 Prva dama Sjedinjenih Država Džil Bajden u četvrtak bi trebalo da otputuje u Rumuniju i Slovačku, da bi istakla američku podršku ukrajinskim izbeglicama. Supruga američkog predsednika bi tokom četvorodnevne turneje trebalo da se sastane sa američkim vojnicima, službenicima ambasade, raseljenim ukrajinskim roditeljima i decom, humanitarnim radnicima i nastavnicima, saopšteno je iz njenog kabineta. Bajden, koja predaje engleski jezik na jednom koledžu u Virdžiniji, takođe će se sastati sa prvom damom Rumunije Karmen Johanis, takođe nastavnicom engleskog, kao i sa predsednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom. U nedelju, kada se u Americi slavi Dan majki, Džil Bajden će se susresti sa ukrajinskim majkama i decom koja su bila primorana da napuste svoje domove zbog ruskog rata protiv Ukrajine, navodi se u saopštenju. Supruge američkih predsednika nemaju mnogo zvaničnih ovlašćenja, ali su često deo takozvane "meke moći" i prenose poruke administracije biračima i u inostranstvu. Američki državvni sekretar Entoni Blinken, sekretar za odbranu Lojd Ostin i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi su prethodnih dana i nedelja posetili Kijev i sastali se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. Predsednik Bajden je u martu posetio Poljsku. Više od 840.000 Ukrajinaca prebeglo je u Rumuniju, a oko 80.000 je ostalo u toj zemlji. Državna televizija će od petka početi da emituje časove jezika za decu, mada je samo 2.000 Ukrajinaca upisano u rumunske škole. Nešto više od 380.000 Ukrajinaca ušlo je u Slovačku od početka rata, ali je većina nastavila put ka drugim evropskim zemljama. Bratislava snažno podržava Kijev kojem je isporučila pomoć i oružje, uključujući i protivvazdušne sisteme S-300.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Džil Bajden posetiće izbeglice iz Ukrajini u Rumuniji i Slovačkoj

Izvor: Blic, 06.Maj.2022, 06:52

Prva dama SAD Džil Bajden danas bi trebalo da otputuje u Rumuniju i Slovačku, u posetu koja ima za cilj da istakne američku podrsku ukrajinskim izbeglicama.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.