Izvor: RTS, 08.Maj.2022, 05:58

Prva dama SAD Džil Bajden u poseti Ukrajini; SZO: Prikupljamo dokaze o ruskim napadima na zdravstvene ustanove

Sedamdeset četvrti dan rata u Ukrajini. Prva dama SAD Džil Bajden stigla je u nenajavljenu posetu Ukrajini. Čelnici SZO u Kijevu saopštili da prikupljaju dokaze za moguće ratne zločne u vezi sa zdravstvenim ustanovama u Ukrajini. Moskva i Kijev objavili kraj evakuacije civila iz "Azovstalja". Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je kod Harkova uništila vojnu opremu poslatu iz EU i SAD. UN: Broj izbeglica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Ukrajine prešao 5,8 miliona.
Prvo Kijev pa onda Moskva objavili su kraj evakuacije civila iz čeličane "Azovstalj" u Marijupolju. Ruska strana navodi da je ukupno 51 osoba spasena od početka trodnevne operacije u četvrtak – 18 muškaraca, 22 žene i jedanaestoro dece.

Više od 44.000 izbeglica napustilo je Ukrajinu u protekla 24 sata, što je od početka vojnih aktivnosti Rusije u ovoj zemlji ukupno oko 5,8 miliona, saopštio je Visoki komesarijat Organizacije ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).
Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je kod Harkova raketama "iskander" uništila vojnu opremu poslatu iz EU i SAD.
Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov saopštio je i da su ruske snage, između ostalog, neutralisale ukrajinske avione na aerodromima u Odeškoj, Arciskoj i Voznesenjskoj oblasti.
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da prikuplja dokaze za moguću istragu o navodnim ratnim zločinima ruskih snaga u vezi sa napadima na zdravstvene ustanove u Ukrajini.
SZO je, kako navodi Majk Rajan, direktor tog tela UN za hitne slučajeve, dokumentovala 200 napada na bolnice i klinike u Ukrajini. Istakao je da svaki takav napad predstavlja ratni zločin.
Prvo saopštenje Saveta bezbednosti UN o UkrajiniSavet bezbednosti UN izdao je svoje prvo saopštenje o ratu u Ukrajini, uz uzdržavanje od upotrebe reči "rat", "sukob" ili "invazija".
U saopštenju se "izražava duboka zabrinutost u vezi sa održavanjem mira i bezbednosti Ukrajine" i izražava se "snažna podrška" generalnom sekretaru Antoniju Guteresu u traženju mirnog rešenja "spora".
Američki predsednik Džo Bajden odobrio je novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti dodatnu artiljerijsku municiju, radare i drugu vojnu opremu vrednu 150 miliona dolara.
Istakao je da je tom isporukom, njegova administracija "skoro iscrpla" sredstva koja je odobrio Kongres SAD za Ukrajinu u martu i pozvao kongresmene da brzo odobre novu pomoć u vrednosti od 33 milijarde dolara.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan, žеstokе borbе na istoku i jugu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2022

Sеdamdеsеt čеtvrti dan rata u Ukrajini. Čеlnici SZO u Kijеvu saopštili da prikupljaju dokazе za mogućе ratnе zločnе u vеzi sa zdrvstvеnim ustanovama u Ukrajini. Moskva i Kijеv objavili kraj еvakuacijе civila iz "Azovstalja". Rusko Ministarstvo odbranе tvrdi da jе kod Harkova uništila...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.